Η έγκαιρη λήψη μέτρων, όπως η απαγόρευση στην κυκλοφορία, από την ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Αυτό αποτυπώνεται σε δύο κυρίως παραμέτρους: τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και αυτών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ειδικά αυτοί που χρήζουν αυξημένης φροντίδας κινούνται τις τελευταίες ημέρες σε σταθερό αριθμό, κάτω των εκατό, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και στον Σωτήρη Τσιόδρα, κατεξοχήν συγκρατημένο και μετριοπαθή, να εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας.
Κορωνοϊός: Αυστηρή τήρηση των μέτρων, εξετάζεται τριπλασιασμός των προστίμων
Η ίδια αισιοδοξία, από ορισμένους και ακόμα μεγαλύτερη, υπάρχει και για το επόμενο διάστημα καθώς μπαίνουμε στο δεκαπενθήμερο που ακολουθεί την επιβολή του περιορισμού στις μετακινήσεις. Σε καμία περίπτωση όμως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων. Αντιθέτως συστήνουν ευλαβική τήρηση τους.
Η ενθαρρυντική πορεία που καταγράφεται οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα αυτή την εβδομάδα, παρότι παραμένουν στο τραπέζι, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Αποφασίστηκε όμως η αυστηρότερη τήρηση των υπαρχόντων. Έτσι από σήμερα θα ενταθούν οι περιπολίες και ο έλεγχος των μετακινήσεων. Παράλληλα εξετάζεται ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των προστίμων για τους υπότροπους στην παράβαση των μέτρων.
Κορωνοϊός: Μέτρα ενίσχυσης 6,8 δισ. ευρώ
Τα θετικά μηνύματα στην αντιμετώπιση του ιού δίνουν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση την δυνατότητα να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Έχουν ήδη ληφθεί, σε πρώτη φάση, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 6,8 δις ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε τον υπερδιπλασιασμό του ποσού αυτού τον Μάιο, με το τελικό ύψος να φτάνει τα 14 δις ευρώ. Αν συνυπολογιστούν τα 10 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 24 δις ευρώ. Μάλιστα, τα χρήματα που θα διατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 3%. Μάλιστα, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί».
Την Τρίτη το έκτακτο συνέδριο του Eurogroup για την οικονομία
Σε μεγάλο βαθμό οι επιπλέον κινήσεις θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Τρίτη συνεδριάζει το eurogroup που καλείται να βρει την χρυσή τομή για την ρευστότητα που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά το αδιέξοδο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής υπογράψει την επιστολή των 9 ηγετών που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου που θα χρηματοδοτήσει την επομένη μέρα των κρατών μελών μετά την επέλαση του κορονοϊού.
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση και μένει να φανεί πόσο θα επιμείνουν στην άρνηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φιλανδία και κυρίως η Γερμανία που αντιτάσσονται στην σχετική πρόταση. Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται επικρίσεις για την στάση της και εντός της Γερμανίας και μάλιστα από ισχυρά στελέχη του κόμματος της που συνηγορούν στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου ώστε να μην βυθιστεί στην ύφεση ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/apagoreysi-kykloforias-triplasiasmos-ton-prostimon