• Αναζήτηση

Αντιγριπικό εμβόλιο: Αντίστροφη μέτρηση για την συνταγογράφηση -Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε

Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Για άλλη μια χρονιά η περίοδος της γρίπης θα συμβαδίσει με την πανδημία του κορωνοϊού, με τους ειδικούς ωστόσο να απευθύνουν εκκλήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών προκειμένου να εμβολιαστούν.

Και φέτος οι συνταγοραφήσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου τα φαρμακεία θα έχουν παραλάβει περίπου 1.600.000 δόσεις του εμβολίου, από τις σχεδόν 4 εκατ. δόσεις που έχουν δεσμευθεί για την περίοδο της γρίπης φέτος.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Πάντως πέρυσι τα διαδοχικά lockdown, η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις αλλά και το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού εμβολιάστηκε, εξαφάνισαν την γρίπη.

Σκουτέλης στο iefimerida: Κανονικά και φέτος αντιγριπικό εμβόλιο
Το iefimerida.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Παθολογίας & Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το εάν το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει κάποιον που έχει εμβολιαστεί πρόσφατα κατά της covid-19.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνει κανονικά, όπως κάθε χρόνο. Η γρίπη ανέκαθεν εμφανιζόταν περί την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με κορύφωση τον Ιανουάριο. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα του Δεκεμβρίου να έχουμε ανοσοποιηθεί. Το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν έχει καμία σχέση με την γρίπη. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν γρίπη και κορωνοϊός συμπαίσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουτέλης, υποστηρίζοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο βοηθά και στον κορωνοϊό.

«Να πείσουμε τους αναποφάσιστους άνω των 60»
Σε σχετικό ερώτημα που του αναφορικά με εκείνους που είναι διστακτικοί να κάνουν δεύτερο εμβόλιο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Σκουτέλης υπογράμμισε: «Υπάρχουν οι δύο κατηγορίες. Οι αναποφάσιστοι οι οποίοι με πειθώ μπορεί σύντομα να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο -ιδίως οι άνω των 60- και από την άλλη υπάρχουν και οι επικίνδυνοι που προτιμούν να θυσιαστούν οι ίδιοι για την ιδεοληψία τους».

«Μην ξεχνάμε πέρυσι η γρίπη ήταν σχεδόν εξαφανισμένη για δύο λόγους. Αρχικά γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εμβολιάστηκε (πάνω από των 4 εκατομμύρια) και δεύτερον επειδή υπήρχε το μέτρο της μάσκας το οποίο αποτελεί μια απτή απόδειξη για το πόσο βοηθούν οι μάσκες και το εμβόλιο στα μεταδοτικά νοσήματα του αναπνευστικού, όπως είναι και ο κορωνοϊός».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο
Σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down
Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ροή Ειδήσεων