Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες της Καλαμάτας δίνουν μία σημαντική μάχη για να σωθεί μία σπουδαία πτυχή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης υπερασπιζόμενοι την ανάγκη να αναδειχθούν τα αρχαία της Υπαπαντής. Οι τοπικοί άρχοντες ακόμα μία φορά επιλέγουν τα έργα βιτρίνας και θεωρούν μεγάλο το κόστος ενός έργου που σχετίζεται με τον πολιτισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νίκα όλη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, οπότε «σιγά τα ωά». Άλλοι ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΚΑΣ γνωρίζοντας πως η κ. Μενδώνη ήταν δεδομένο ότι θα αρνηθεί την ανάδειξή των αρχαίων γιατί έτσι κι αλλιώς συνιστά μνημονιακή υποχρέωση η μη χρηματοδότηση των ανασκαφικών εργασιών. Βέβαια η δήλωσή της για την αναγκαιότητα κατάχωσης των αρχαίων, ώστε να προστατευθούν από την υγρασία ξεπερνάει και το πιο κακόγουστο χιούμορ. Λίγο έλλειψε να αποφανθεί ότι θα τα φάει ο σκόρος…
Το χειρότερο από όλα είναι ότι Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση παίζουν με τη νοημοσύνη όλων μας. Σε αυτήν την περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν να φάνε, θα δαπανηθεί το αστρονομικό ποσό των 1.680.200€ για μια ανάπλαση που δεν εξυπηρετεί καμία ουσιαστική ανάγκη. Είναι αστείο ότι το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον». Αυτό που έχει ανάγκη η Καλαμάτα για να προστατευθεί το περιβάλλον είναι να φυτευτούν στη συγκεκριμένη πλατεία δύο δεντράκια παραπάνω την ώρα που τα απορρίμματα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα ενώ η πόλη παραμένει ανοχύρωτη από μια πιθανή νέα νεροποντή; Ποια είναι η λογική του αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο εντάσσεται το παραπάνω έργο; Ποιανού την οικονομική ανάπτυξη θα προωθήσει; ΕΣΠΑ να είναι ‘ναι και ό,τι να ‘ναι; Επιπλέον, θα έπρεπε να μας διευκρινιστεί ποια ακριβώς γενιά θα αναδείξει τα αρχαία για να υπολογίσουμε πόσες άχρηστες αναπλάσεις εκατομμυρίων ευρώ θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε. Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει δηλαδή.
Η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι καίριο ζήτημα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα του αν θα φέρει τουρίστες ούτε με το κατά πόσο υπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της εξουσίας, ούτε βέβαια με τη χρήση του ως κιτς «περιτύλιγμα» εθνικιστικών εκδηλώσεων. Είναι δικαίωμα και ανάγκη του κάθε λαού και του κάθε πολίτη να έρχεται σε επαφή με την ιστορία της πόλης του, της χώρας του, την κληρονομιά όλων των χωρών του κόσμου για να μπορεί να αναπτύσσει κριτική σκέψη και συνείδηση για τα προβλήματα του παρόντος. Είναι αδιανόητο να γίνονται με τόση ευκολία δηλώσεις που συντελούν στο να μείνει στο σκοτάδι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. Κατά τα άλλα μαλώνουν τους νέους που τάχα δεν έχουν επαφή με την παράδοση και την ιστορία και τους «εξαναγκάζουν» να γράφουν στις εκθέσεις τους για τη σημασία της γνώσης του παρελθόντος. Την ίδια στιγμή η ίδια η πολιτεία δε σέβεται τα μνημεία της πόλης! Και κατά τα άλλα κάποιοι ήθελαν πριν λίγα χρόνια, να γίνει η Καλαμάτα πολιτιστική πρωτεύουσα…