Αναβλήκε για σήμερα λόγω φόρτου υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά αναφορικά με τη χρήση της ελιάς Καλαμών ΠΟΠ «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας «Καλαμών» στις επιτραπέζιες ελιές.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο ελαιοκομικοί φορείς, συνεταιρισμοί, δήμοι και επιμελητήριο της Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούν να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία «Καλαμάτα» για χρήση από αμιγώς ελληνικές ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης, όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.
Η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης σε τμήμα με διευρυμένη σύνθεση βασίζεται στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Ολομέλειας και των Τμημάτων του ΣτΕ: «Ο πρόεδρος του τμήματος μπορεί λόγω της σπουδαιότητάς της να εισαγάγει υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του τμήματος. Και η πενταμελής σύνθεση μπορεί για τους ίδιους λόγους να παραπέμψει την υπόθεση στην επταμελή, ορίζοντας ως εισηγητή και πάρεδρο. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η αναπομπή της υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση. Το τμήμα με πενταμελή ή επταμελή σύνθεση μπορεί σε κάθε περίπτωση να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης παρεμβάσεων από φορείς οι οποίοι ζητούν την απόρριψη της αίτησης κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έμπειροι νομικοί εκτιμούν ότι η επίκληση της σπουδαιότητας, που οδήγησε την υπόθεση σε διευρυμένο Τμήμα του ΣτΕ, συνδέεται με το εύρος των παρεμβάσεων που ασκήθηκαν, δεδομένου ότι χρήση αυτού του δικαιώματος έκαναν φορείς από περιοχές που παράγεται το 90% και πλέον της Ελιάς Καλαμάτας.