Αποκαλυπτικές για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των υγειονομικών στη συνάντηση ενημέρωσης που διοργάνωσαν τα σωματεία του Νοσοκομείου στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν το Σύστημα Υγείας και έχουν να κάνουν με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, αλλά κατά κύριο λόγο με τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι αποτύπωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα, καταγγέλλοντας ότι ούτε οι εφημερίες δεν βγαίνουν καλά καλά λόγω έλλειψης ειδικοτήτων, ενώ αποκάλυψαν ότι οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και γραμματειακή υποστήριξη καλύπτουν, στερώντας τους ώρες από το βασικό καθήκον της περίθαλψης, την ίδια στιγμή που βιώνουν το γνωστό burnout από τις πολλές ώρες δουλειάς.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την “επιτυχία” της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και να προσπαθεί η Περιφέρεια και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να μας πείσει για το “επαρκές” του Συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα βοά δια στόματος των ίδιων των εργαζομένων. Οι όποιες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν το αμέσως προηγούμενο διάστημα (μιλάμε για συμβασιούχους, όχι μόνιμους!), κάτω και από την πίεση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, ήταν πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και σίγουρα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εξακολουθούν να αποσπώνται υποχρεωτικά γιατροί από τα Κέντρα Υγείας για να καλύπτουν κενά στα νοσοκομεία του νομού, οδηγώντας και αυτά τα ίδια σε υπολειτουργία. Και η κατάσταση αυτή εξακολουθεί τη στιγμή που η πανδημία απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό σε σχέση με άλλες περιόδους λόγω των αυξημένων αναγκών!
Όλα τα παραπάνω προβλήματα όμως, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που αντί να επιτάξει εν μέσω πανδημίας τις ιδιωτικές ΜΕΘ, διασφαλίζει την αδρή αποζημίωση των κλινικαρχών. Είναι η ίδια πολιτική που μια τέτοια περίοδο στοιβάζει ταξιδιώτες σε καράβια και αεροπλάνα για τα κέρδη των μεγάλων εταιριών, που αφήνει τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων με λειψά δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες να κινούνται σαρδελοποιημένοι. Είναι αυτή η πολιτική που αφήνει εκτεθειμένους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες, στον τουρισμό-επισιτισμό, στις δομές υγείας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η υγεία του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπαίνει σε ζυγαριά με τα κέρδη των μονοπωλίων! Τη στιγμή που είμαστε προ των πυλών του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πρέπει να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε να παρθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία μας. Καλούμε τα σωματεία των υγειονομικών στον νομό, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ:
να ηγηθούν στη διεκδίκηση άμεσων και επαρκών προσλήψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στις δομές υγείας, ώστε και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, και να καλύπτονται οι ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες προς το λαό με την απαιτούμενη επάρκεια.
Να διεκδικήσουμε επίσης, σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Καλαμάτας μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, να στελεχωθεί περεταίρω με τις απαιτούμενες ειδικότητες, και να εξασφαλιστεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τους ασθενείς με covid-19, χωρίς να υποβαθμιστούν τμήματα και υπηρεσίες. Να μην προχωρήσει η συγχώνευση των δύο Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας και να απαιτήσουμε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτά σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς, όπως να ακυρώνονται διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά ραντεβού, ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία, με το πρόσχημα της ειδικής λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Να απαιτήσουμε επίσης να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.
Τώρα είναι η ώρα για οργάνωση του αγώνα!! Τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!!
Για τη ΔΑΣ (που στηρίζει το ΠΑΜΕ)
Μερτίκας Παναγιώτης, γραμματέας του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ
Παπαδόπουλος Θεόφιλος, μέλος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ