Άλυτο παραμένει το μυστήριο των 5 νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα και την Αχαΐα με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξελίξεις που έχουν σοκάρει την τοπική και όχι μόνο κοινωνία.
Η 24χρονη μητέρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ίδια έχει χάσει τα δύο παιδιά της, υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε έρευνα και δεν έχει κανέναν φόβο.
Οι φάκελοι της υπόθεσης θανάτου των βρεφών σε Αμαλιάδα και Αχαΐα βγαίνουν ξανά από τα συρτάρια, θυμίζοντας σε πολλούς την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Το χρονικό των θανάτων των βρεφών σε Αμαλιάδα, Αχαΐα
Το 2021 η τότε 21χρονη Ειρήνη πρόσεχε το μωρό της φίλη της όταν αυτό άρχισε να εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρό.
Το 2022 πεθαίνει το πρώτο παιδί της, 19 ημερών, με διάμεση πνευμονίτιδα.
Το 2023 πεθαίνει το δεύτερο παιδί της στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και το πόρισμα που βγήκε τον Οκτώβριο του 2023 αποδίδει τον θάνατο στις επιληπτικές κρίσεις που πάθαινε. Το ερώτημα είναι αν όταν πέθανε το παιδί ήταν άλλος μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.
Το 2024 πεθαίνει το παιδί στην Αμαλιάδα, που έφερε την υπόθεση ξανά στο προσκήνιο, για τον θάνατο του οποίου δεν υπάρχουν απαντήσεις, παρά μόνο συμπτώσεις, σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο.
Για την πέμπτη περίπτωση που αφορά τον θάνατο της αδερφής της 24χρονης (σε βρεφική ηλικία), όταν αυτή ήταν 14 ετών υποστηρίζεται από την πλευρά της ότι πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Η ανατριχιαστική σύμπτωση στα 3 από τα 5 νεκρά παιδιά
Ωστόσο τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν μια ακόμη ανατριχιαστική σύμπτωση. Συγκεκριμένα, φαίνεται να δείχνουν πως στα τρία από τα πέντε παιδιά, όπως αποκάλυψε το LIVE NEWS, καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα.
Συγκεκριμένα, από διάμεση πνευμονίτιδα έχει προκύψει πως πέθαναν το πρώτο μωρό της 24χρονης Ειρήνης, το 19 ημερών βρέφος που πέθανε τον Ιούνιο του 2022, το μωρό της φίλης της το 2021 και η μόλις 1,5 ετών αδερφή της Ειρήνης στο Άργος το 2014.
Από τι πέθανε ο 15 μηνών Παναγιώτης
Οι συγγενείς του 15 μηνών Παναγιώτη που έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, καθώς ο τεράστιος φόρτος εργασίας στα δύο εργαστήρια που κάνουν ιστολογικές εξετάσεις είναι πολύ μεγάλος.
Σύμφωνα με το MEGA οι ιστολογικές εξετάσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν να γίνονται, δεν έχουν παραδοθεί στους αρμόδιους παθολογοανατόμους της Αθήνας.
Για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα – Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή ναρκωτικών
Ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για το τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.
«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».
Συμπλήρωσε πως «Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».
Η αιτία θανάτου του 2ου παιδιού της 24χρονης Ειρήνης
Μέσα σε λίγους μήνες η Ειρήνη Μπουρτζούκου έμεινε ξανά έγκυος. Με το δεύτερο παιδί που έφερε στον κόσμο δέθηκε -όπως λέει- περισσότερο. Οι δυσκολίες και η νοσηλεία του μωρού για έναν μήνα στο Αγία Σοφία τις έφερε πιο κοντά με τη νεαρή μητέρα να καταγράφει με το κινητό της κάθε εξέταση που της έκαναν οι γιατροί.
«Τράβαγα βίντεο και της μίλαγα γιατί ήταν ένα παιδί πανέξυπνο. Το έλεγαν και στο νοσοκομείο. Την τράβαγα βίντεο για να της δείξω όταν μεγαλώσει τι τράβαγα για εκείνη», έχει πει η ίδια.
Η μητέρα ήταν παρούσα και στο τελευταίο επεισόδιο του μωρού λίγο πριν καταλήξει. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η καρδούλα του είχε σταματήσει. Ο θάνατος αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή που μάλλον σχετίζεται με τις επιληπτικές κρίσεις που ανέφερε η μητέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, στο αίμα βρέθηκαν φάρμακα συμβατά με την φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία.
Στο ίδιο έργο θεατές οι γιατροί του Αγία Σοφία καθώς με την ίδια ακριβώς συμπτωματολογία είχαν νοσηλεύσει και την αδελφή της Ειρήνης πριν 9 χρόνια η οποία κατέληξε λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο της. Τότε ήταν που έπεσε στο τραπέζι και ο γονιδιακός έλεγχος που άρχισε άμεσα με την εισαγγελική παρέμβαση.
«Κάποιοι ολιγωρούν»
«Βλέπουμε ότι κάποιοι ολιγωρούν. Πεθαίνει ένα, δύο, τρία, πεθαίνει τέταρτο παιδί και εκεί πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν τι έγινε; Δεν λέω εγώ ότι είναι εγκληματική ενεργεία, αλλά ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του», λέει στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Δεν είναι κατηγορούμενη, μάλιστα η μάνα μόνη της λέει ζήτησε να γίνει γονιδιακή εξέταση για να δει από τι πέθαναν τα δικά της παιδιά αλλά εδώ έχουμε 4 παιδιά που η μάνα, από ό,τι φαίνεται, ήταν παρούσα. Καταρχάς τα δύο παιδιά ήταν δικά της. (…) Κρατούσε το μωρό μιας φίλης της, με την οποία είχε σχέση. Της άφησε το παιδί για να βγει έξω και το παιδί πέθανε στα χέρια της. Εκεί λέγονται διάφορα, ότι όταν πήρε τηλέφωνο η μάνα του παιδιού, η κοπέλα είπε ότι είναι μια χαρά το παιδί. Είναι και εξαρτημένη».
«Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»
Από την πλευρά της και αναφερόμενη στο θέμα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σημειώνει:
«Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».
«Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.
«Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.
Όπως λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη:
«Κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα τι πραγματικά έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα».
Πηγή: tovima.gr