• Αναζήτηση

Αλέξης Χαρίτσης: Ο Κλεισθένης είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί

 

Ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί, θα εφαρμοστεί και μάλιστα στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε και σε άλλες αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές τομές, τονίζει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Υπογραμμίζει ότι τώρα το ζητούμενο είναι «πώς ακριβώς αυτή η μετάβαση στην νέα ιστορική φάση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία θα γίνει αντιληπτή, θα αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών». Σημειώνει ενόψει και της ΔΕΘ ότι προτεραιότητα είναι η υλοποίηση μέτρων που αφορούν τη στήριξη της εργασίας, που αίρουν τις αδικίες, «άμεσα μέτρα που θα γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες έτσι ώστε να είναι σαφές ότι περάσαμε σε αυτή τη νέα φάση».

Ο κ. Χαρίτσης παρουσιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πακέτο προτεραιοτήτων του Υπουργείο Εσωτερικών και θέτει ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το επόμενο διάστημα, τη συνέχιση τομών και μεταρρυθμίσεων «στη λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα».

Ενόψει της συνάντησης του με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι «έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος μας είναι η σύνθεση και η συναίνεση», για να τονίσει παράλληλα πως όμως πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους ότι ο Κλεισθένης είναι νόμος του Κράτους, είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί.

Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού συγκαταλέγεται και η συνέχιση και επιτάχυνση της προσπάθειας των τελευταίων χρόνων για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες συμπολιτών μας που βάσει του νόμου το δικαιούνται.

Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν αφήνει ασχολίαστες και τις σεξιστικές αναφορές που υπήρξαν εις βάρος της νέας υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου. «Δείχνουν ότι για ένα μέρος του δημόσιου λόγου και αυτών που παρεμβαίνουν στα δημόσια πράγματα είναι βαθιά εμποτισμένη η λογική και οι αντιλήψεις περί σεξισμού», τονίζει και προσθέτει ότι όμως «αποδεικνύει και την υποκρισία κάποιων οι οποίοι κατά τα άλλα αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, αλλά τελικά βλέπουμε ότι και σε τέτοια ζητήματα εμφανίζεται στο προσκήνιο το πραγματικό τους πρόσωπο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ερ.: Η έξοδος από το μνημόνιο γράφτηκε στις 20 Αυγούστου. Αναμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Όμως παραμένουν οι δυσκολίες, προκλήσεις και δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτά τα δεδομένα ποιες εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή;

Απ.: Καταρχάς πράγματι η 20η Αυγούστου θεωρώ ότι ήταν ένα ορόσημο. Ήταν μια τομή στην μέχρι σήμερα πορεία των τελευταίων 8 χρόνων, μια περίοδος η οποία προκάλεσε πόνο και πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Μ΄αυτήν την έννοια, πλέον, μετά την 20η Αυγούστου, αφήνουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο της λιτότητας και της επιτροπείας. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι πώς ακριβώς αυτή η μετάβαση στην νέα ιστορική φάση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία θα γίνει αντιληπτή, θα αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Μ΄αυτή την έννοια πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακοίνωση και η υλοποίηση μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν, αν θέλετε, τη μεταβάση για την κοινωνική πλειοψηφία σ’ αυτή την νέα κανονικότητα. Μέτρα τα οποία αφορούν τη στήριξη της εργασίας, μέτρα τα οποία αίρουν αδικίες οι οποίες συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και νομίζω ότι και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε πολύ λίγες μέρες θα αποτυπώνει αυτή ακριβώς την κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Άμεσα μέτρα λοιπόν τα οποία θα γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες έτσι ώστε να είναι σαφές ότι περάσαμε σε αυτή την νέα φάση.

Από εκεί και πέρα βεβαίως πάρα πολύ σημαντικό είναι να εμβαθυνθεί αυτή η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Οι αναλύσεις που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες τελικά επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, έδειχναν ότι η κρίση που προκλήθηκε το 2010 δεν είχε μόνο δημοσιονομική διάσταση, είχε κυρίως παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρεοκόπησε και με αυτή την έννοια η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες για την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε μια εντελώς διαφορετική λογική για την ελληνική οικονομία για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι νομίζω βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Και βεβαίως, συνακόλουθα με όλα αυτά, τρίτος βασικός άξονας παρεμβάσεων είναι οι θεσμικές τομές. Θεσμικές τομές τις οποίες έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος της χώρας, έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να επιστρέψει στα κοινά. Να ξεφύγουμε από μια περίοδο ειδικά μέσα στην κρίση που ο πολίτης ένιωσε η απόστασή του από τα δημόσια πραάγματα από το πολιτικό σύστημα να μεγαλώνει. Πρέπει να γεφυρώσουμε αυτή την απόσταση και, με αυτή την έννοια, πρωτοβουλίες όπως αυτές οι οποίες αναλήφθησαν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση για παράδειγμα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βεβαίως με τον Κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, έχουν ακριβώς αυτή τη λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας της ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Είναι νομίζω ένα πολύ μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ερ.: Ο Κλεισθένης είναι μέσα στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσετε ως υπουργός Εσωτερικών. Μαζί με τον Κλεισθένη ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών;

Απ.: Στο υπουργείο Εσωτερικών έχουμε προφανώς πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε αλλά νομίζω ότι όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπισουμε όλες τις δυσκολίες. Βεβαίως ο Κλεισθένης αποτελεί βασική προτεραιότητα, η εφαρμογή αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης. Ο Κλεισθένης πλέον είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Βεβαίως αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό έτσι ώστε να μπορέσει η τοπική αυτοδίοικηση να επωφεληθεί από τις ρυθμίσεις του νέου αυτού σημαντικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Ερ.: Υπουργέ, σας ανησυχούν οι αντιδράσεις μέρους των δημάρχων για τον Κλεισθένη;

Απ.: Κοιτάξτε, αντιλαμβάνομαι ότι, όπως σε κάθε μεγάλη σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είναι λογικό να υπάρχουν και αδράνειες. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πολλές φορές και οι αντιδράσεις σε έναν σημαντικό βαθμό σε μια μεγάλη αλλαγή είναι και λογικές. Είναι και εύλογες. Εμείς νομίζω ότι έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος μας είναι η σύνθεση είναι η συναίνεση και μ΄αυτήν την έννοια θα καλέσουμε και τους φορείς της αυτοδιοίκησης για να συζητήσουμε την καλύτερη δυνατή και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Επαναλαμβάνω όμως και θέλω σε αυτό να είμαι σαφής, ο Κλεισθένης είναι νόμος του κράτους, ο Κλεισθένης θα εφαρμοστεί με μια πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με αυτό ακριβώς το οποίο συζητάγαμε πριν την ανάγκη για εμβάθυνση της δημοκρατίας την ανάγκη για μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στα δημόσια πράγματα και κυρίως αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί είναι αν θέλετε το κύτταρο της δημοκρατίας το οποίο πρέπει να αναζωογονηθεί και να συμπαρασύρει όλο το πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο της χώρας. Με αυτήν έννοια λοιπόν, ναι, βεβαίως είμαστε εδώ να συζητήσουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεςματικότητα και τη λειτουργικότητα αυτής της μεταρρύθμισης, είναι όμως σαφές και πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους ότι ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί, θα εφαρμοστεί και μάλιστα θα έλεγα, για να έχουμε και την πλήρη εικόνα αυτής της προσπάθειας, ότι στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι ακριβώς να προχωρήσουμε και σε άλλες αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές τομές.

Θα ακολουθήσει λοιπόν και Κλεισθένης 2 και Κλεισθένης 3 έτσι ώστε να συμπληρώσουμε αυτή την πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις, με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιων για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακριβώς το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται αυτή η προσπάθεια για ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά.

Και βεβαίως μην ξεχνάμε, και αυτό αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρόκληση για το υπουργείο μας για το επόμενο διάστημα, την αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και εδώ θέλω να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμη η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και των πρωτοβουλιών που αναλήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Σας υπενθυμίζω τα προγράμματα «Φιλόδημος» για παράδειγμα, τα οποία ήδη σε λίγους μήνες υλοποίησης έχουν προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό. Περισσότερο από 800 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν μέσα στο 2018 από τα προγράμματα αυτά ακριβώς για την υλοποίηση παρεμβάσεως σε τοπικό επίπεδο, πάρα πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνιίες. Μιλάμε για τοπικά έργα υποδομών, μιλάμε για ενίσχυση της δυνατότητας των δήμων να υλοποιήσουν έργα τα οποία έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και τα οποία εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε μια σειρά από τομείς, από την διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, την διαχείριση λυμμάτων. Σημαντικά έργα λοιπόν τα οποία συνδέονται ευθέως κατά τη γνώμη μας και με την συνολικότερη προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ερ.: Πέρα από τα ζητήματα Αυτοδιοίκησης σε ποια άλλα θέματα θα στοχεύσετε επόμενο διάστημα;

Απ.: Στο υπουργείο Εσωτερικών, στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, ανήκουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι ειδικά τώρα σ αυτήν την πρώτη μεταμνημονιακή φάση στην οποία μπήκαμε είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Για παράδειγμα αναφέρω τα ζητήματα της ιθαγένειας. Για εμάς είναι παρά πολύ σημαντικό να προχωρήσει και να επιτχυνθεί η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που βάσει του νόμου το δικαιούνται. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα κατά τη γνώμη μας. Άρα, ο εκσυγχρονισμός, η απλοποίηση, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας αυτού του συστήματος είναι μια από τις πολύ σημαντικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Εσωτερικών ανήκει όπως γνωρίζετε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας, τις επόμενες ημερες θα έρθει στη Βουλή ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τα ζητήματα της Ισότητας και θα μου επιτρέψετε και με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης που κάνουμε, να κάνω και ένα σχόλιο. Γιατί τις τελευταίες μέρες δυστυχώς είδαμε θα έλεγα κυρίως από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία μάλιστα βρίσκονται κοντά και στο χώρο της αντιπολίτευσης, σχόλια για την υπουργοποίηση της νέας υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, που υπάγεται μάλιστα και εδώ στο υπουργείο μας στο υπουργείο Εσωτερικών, της Κατερίνας Νοτοπούλου. Σχόλια με σεξιστικό περιεχόμενο τα οποία νομίζω ότι καταρχάς δείχνουν ότι για ένα μέρος του δημόσιου λόγου και αυτών που παρεμβαίνουν στα δημόσια πράγματα είναι βαθιά εμποτισμένη η λογική και οι αντιλήψεις περί σεξισμού. Αλλά νομίζω αποδεικνύει και την υποκρισία κάποιων οι οποίοι κατά τα άλλα αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, αλλά τελικά βλέπουμε ότι και σε τέτοια ζητήματα εμφανίζεται στο προσκήνιο το πραγματικό τους πρόσωπο.

Νομίζω ότι όλοι όσοι παρεμβαίνουμε στα δημόσια πράγματα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Διαμορφώνουμε με το λόγο μας και με την πρακτική μας αντιλήψεις στο κοινωνικό σώμα. Η δουλειά λοιπόν που έχουμε να κάνουμε εμείς και σε αυτό το πεδίο και μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι ακριβώς να μπορέσουμε να ξεριζώσουμε τέτοιες αντιλήψεις από τα δημόσια πράγματα, από το δημόσιο λόγο και η συνεργασία την οποία έχουμε ήδη αναπτύξει και θα ενισχύσουμε το επόμενο διάστημα με συναρμόδια υπουργεία όπως είναι το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμη σε αυτή την προσπάθεια.

Ροή Ειδήσεων