Για τις 12:00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη μετά τις αποκαλύψεις για το ηχητικό της συνομιλίας Παππά – Μιωνή.
Η σημερινή συνεδρίαση αλλά και -κυρίως- η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, θα δείξουν και το κλίμα που επικρατεί εντός Κουμουνδούρου για τον Νίκο Παππά.
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις του κόμματος επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παρακράτος Μητσοτάκη», το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτή τη στιγμή «παγωμένο». Τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη αιφνιδιάστηκαν από την αποκάλυψη του ηχητικού, ενώ όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής καθώς είναι, πλέον, βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και νέα στοιχεία για την υπόθεση. Άλλωστε, στο χθεσινό non paper του κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.
«Στριμώχτηκαν» από την υπόθεση Παππά
Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι η αποκάλυψη του ηχητικού της συνομιλίας Παππά – Μιωνή πλήττει σοβαρά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, σε μία περίοδο που οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι αφενός θα βρουν τα αντιπολιτευτικά τους «πατήματα» και αφετέρου η κυβέρνηση θα αρχίσει να «ζορίζεται» λόγω των εξελίξεων στην οικονομία.
Παράλληλα, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην απόπειρα προσέγγισης του Κινήματος Αλλαγής, στελέχη του οποίου με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά έσπευσαν από την πρώτη μέρα να εκμεταλλευτούν το αρνητικό για την Κουμουνδούρου κλίμα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου τους στον «προοδευτικό χώρο».
Προσεκτική στήριξη και αναμονή
Το χθεσινό μακροσκελές non paper της Κουμουνδούρου, πάντως, αν και ιδιαίτερα αιχμηρό και επιθετικό προς την κυβέρνηση, κράτησε ευσχήμως διακριτικές αποστάσεις από τον Νίκο Παππά. Η αναφορά, άλλωστε, που υπήρχε στο σημείωμα («μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας του κ. Παππά που είδε τη δημοσιότητα, και για το οποίο ο ίδιος έχει δώσει τις εξηγήσεις του, γεννιούνται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν εν γένει τη πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την προστασία της ίδιας της δημοκρατίας από τη δράση του αληθινού παρακράτους») κάθε άλλο παρά ηχηρή στήριξη μπορεί να θεωρηθεί.
Παράλληλα, με εξαίρεση τους Πάνο Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση που λόγω του θεσμικού τους ρόλου έχουν αναλάβει το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης, τα υπόλοιπα στελέχη τοποθετούνται προσεκτικά. Τις προηγούμενες μέρες, οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Αλέκος Φλαμπουράρης, τρία ιστορικά και έμπειρα στελέχη του κόμματος, χωρίς να παρεκκλίνουν από την επίσημη γραμμή, κράτησαν αποστάσεις και στάση αναμονής σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Νίκου Παππά. Παράλληλα, και ο Αλέξης Τσίπρας από το Μεσολόγγι απέφυγε να αναφερθεί στο πρόσωπο του στενού του συνεργάτη.
«Σε σχέση με αυτά που δόθηκαν από τον κ. Μιωνή, όσα είπε ο Νίκος Παππάς ότι δηλαδή πρόκειται για μια επιλεκτική απομαγνητοφώνηση παράνομης καταγραφής ιδιωτικής συνομιλίας και ότι δεν γνώριζε ο τότε Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα για τα φερόμενα ως διαμειφθέντα δεν θα κάνω κανένα σχόλιο», ήταν η αναφορά του Νίκου Βούτση την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων.
Την ίδια μέρα ο Νίκος Φίλης διαχώρισε την υπόθεση Παππά με αυτήν του Παπαδημούλη (τον οποίο στήριξε μέχρι τέλους) δηλώνοντας ότι «άλλο είναι οι ταινίες του Μιωνή. Προκύπτουν τα θέματα και άλλο είναι τα θέματα μιας περιουσίας , φορολογημένης περιουσίας». Για τις ηχογραφημένες συνομιλίες ο κ. Φίλης είπε ότι θα περάσουν από πραγματογνωμοσύνη να δούμε τι είναι αυτές οι συνομιλίες ενώ για τον Νίκο Παππά, απάντησε ότι «έχει δώσει τις απαντήσεις του. Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση των ζητημάτων αυτών».
Τέλος, χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι η συνάντηση Παππά – Μιωνή έγινε μετά από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης «και από εκεί και πέρα το περιεχόμενο είναι αμφισβητήσιμο». Σε ερώτημα για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αποδειχθεί η πιστότητα της ηχογράφησης της συνομιλίας μεταξύ του Νίκου Παππά και του Σάμπυ Μιωνή, ο κ Φλαμπουράρης απάντησε: «Τότε θα μιλήσουμε».
Το οξύ πολιτικό κλίμα και η έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αναμένεται, πάντως, να προκαλέσουν κλίμα συσπείρωσης το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τα «μαχαίρια» των εσωκομματικών τριβών να μπουν για λίγο στα θηκάρια τους.