• Αναζήτηση

Αγωνία για τον φετινό τουρισμό -Τα κύματα ακρίβειας στην Ευρώπη «σκιάζουν» τις προβλέψεις για αύξηση εισπράξεων

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν και οι φορείς του Τουρισμού τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι προσδοκίες για ακόμα καλύτερη χρονιά από την περσινή, επί του παρόντος δεν έχουν διαψευσθεί, ωστόσο οι αστερίσκοι πληθαίνουν. Και δεν είναι μόνο η απουσία Ρώσων και Ουκρανών, που αναμφίβολα θα επηρεάσουν τοπικές τουριστικές αγορές όπως τη Χαλκιδική, αλλά το ντόμινο των επιπτώσεων στην καταναλωτική συμπεριφορά εν γένει των ταξιδιωτών από τις βασικές χώρες προέλευσης.

Οι τουριστική κίνηση από Ρωσία-Ουκρανία

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Alpha, οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία αποτελούν χαμηλά ποσοστά επί του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό ενδέχεται να είναι περιορισμένες. Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κύριων χωρών προέλευσης τουριστών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία) και της αντίστοιχης εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας, η ενδεχόμενη πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις χώρες αυτές, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα. Τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι πρωτοφανή και το ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται επί του παρόντος το σημείο καμπής.

Μπορεί να λειτουργήσει η συσσωρευμένη αποταμίευση την περίοδο της πανδημίας, ως «μαξιλάρι»; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ESM, οι Ευρωπαίοι έβαλαν στην άκρη περί τα 600 δισ ευρώ, ενώ μόνο στη χώρα μας η αποταμίευση έφτασε στα 28 δισ ευρώ. Το ερώτημα είναι αν η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα θα αποτρέψει τη μεγάλη μάζα των Ευρωπαίων, από το να προχωρήσει σε μείζονες δαπάνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Α. Βασιλικό, σημαντικός θα είναι αντίκτυπος της κρίσης για την Ελλάδα, αν επηρεαστεί η αγορά των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι έχει ξεχωρίσει. Όπως αναφέρει το Greek Hotelier, εάν η σύρραξη πάρει διαφορετική εξέλιξη, θα επηρεάσει και άλλες αγορές με κύρια αυτή των ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί δύσκολα θα ταξιδεύσουν φέτος Ευρώπη αν υπάρχουν απρόοπτες εξελίξεις. «Επειδή δεν έχουν καθαρή εικόνα της γεωγραφικής απόστασης Ελλάδας και Ουκρανίας υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ταξιδεύσουν φέτος στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα πονέσει», σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα «παίζει» παντού, παραμένοντας στους top προορισμούς που προτείνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, ακόμα και για εξορμήσεις πριν από την καλοκαιρινή σεζόν. Σε ένα τέτοιο αφιέρωμα για τους δημοφιλείς 20 προορισμούς το Μάιο, το Conde Nast Traveller συμπεριλαμβάνει τα Δωδεκάνησα. Πέρα από την πασίγνωστη Ρόδο και την Κω, ο οδηγός αναδεικνύει την άγρια ομορφιά της Νισύρου, τη μαγευτική Σύμη, το Καστελόριζο, την Πάτμο, προτείνοντας, μάλιστα, εναλλακτικές διαδρομές εκτός των αεροπορικών μετακινήσεων.

Η βιομηχανία του γαμήλιου τουρισμού εκτιμάται ότι «τζιράρει» πολλά εκατ. δολάρια ετησίως, καθώς ένα στα τέσσερα ζευγάρια σε όλον τον κόσμο αναζητά κάποιον προορισμό εκτός του τόπου κατοικίας του για το γάμο του. Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για γαμήλια ταξίδια βρέθηκε πρόσφατα και η Πάρος, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα thepointsguy.com.

Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση εάν ληφθεί υπόψη ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται, επίσης η Σαντορίνη, οι Μαλδίβες, η Χαβάη και άλλοι εξωτικοί προορισμοί.

 

πηγή: iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων