• Αναζήτηση

Ανησυχία να μη γίνει η Πάτρα νέα Θεσσαλονίκη -Συναγερμός για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε δήμαρχο και περιφερειάρχη

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση μετά και τις συστάσεις των ειδικών για τις περιοχές της επαρχίας που είναι επιδημιολογικά πολύ επικίνδυνες για μαζική διασπορά κορωνοϊού και κινδυνεύουν να βρεθούν σε καταστάσεις παρόμοιες με τη Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός έχει σημάνει για την Πάτρα, καθώς είναι μία από τις 7 περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Μάλιστα τη Δευτέρα, ανήμερα του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό και δημιουργία εστιών διασποράς του κορωνοϊού.
Πλέον, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για lockdown δύο ταχυτήτων, με την επαρχία να παραμένει κλειστή για περισσότερο καιρό.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με δήμαρχο και περιφεριάρχη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

Επεσήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.

Ανησυχία υπάρχει και για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ενδεικτικό είναι πως χθες ήταν η περιοχή -μετά από αυτές που είναι στο «κόκκινο»- με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Οι 7 περιοχές της επαρχίας του είναι στο «κόκκινο» -Στα ύψη τα κρούσματα
Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πηγή έντονης ανησυχίας και βασικός παράγοντας για την παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.

Μη γίνει η Πάτρα εστία υπερμετάδοσης
Μάλιστα ο κ. Πέτσας έκανε ειδική αναφορά στην Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, καθώς υπάρχει ανησυχία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει έκκληση για τήρηση των μέτρων. Κάλεσε τους πολίτες να τηρούν και να τηρήσουν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν τον Άγιο Ανδρέα μέσα με την οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με τα γνωστά αποτελέσματα. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μη γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή.

Βατόπουλος: Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία
Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία ανέφερε για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

Το σενάριο του lockdown δύο ταχυτήτων
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.  

Εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ -Πιέζεται το σύστημα Υγείας
Συγκρίνοντας κανείς τα δεδομένα του ΕΟΔΥ από τις αρχές Νοεμβρίου, παρατηρεί μια έκρηξη των ασθενών που νοσούν βαριά στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, την 1η Νοεμβρίου, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.

Από την αρχή της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, όπου η διάδοση του ιού επιμένει, ενώ οι ΜΕΘ είναι πλήρεις.
Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σήμερα σε 608 βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανά τη χώρα. To 80.8% των διασωληνωμένων αυτή τη στιγμή έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

1.366 θάνατοι από τον κορωνοϊό σε 26 ημέρες
Την ίδια ώρα, μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν 1.366 θάνατοι από τον κορωνοϊό, την ώρα που όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον περασμένο Μάρτιο δηλαδή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανερχόταν σε 635. Μόνο χθες Πέμπτη 26/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99,306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Με αυτή την επιδημιολογική εικόνα, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα έφτασε τους 2.001 συμπολίτες μας σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως την 1η Νοεμβρίου ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό ήταν 9 άνθρωποι, ενώ σήμερα καταγράφηκαν 99 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σκέψεις για παράταση του lockdown έως 21 Δεκεμβρίου
Πέρα από τη δεδομένη παράταση ως τις 7 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.

Ο κ. Πέτσας είπε χθες ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας».

«Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας», σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων