• Αναζήτηση

Pfizer: Το εμβόλιό μας για τον κορωνοϊό είναι 95% αποτελεσματικό και δεν έχει προβλήματα ασφάλειας

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση της Pfizer για την τελική ανάλυση της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της, σύμφωνα με την οποία είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες και χωρίς σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές και όπως είπε τα 162 εξ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακo, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, υψηλότερο δηλαδή ποσοστό από το 90% που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα.

Σε κοινή ανακοίνωσή της με τη συνεργαζόμενη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, η Pfizer, που ξεκίνησε ήδη πιλοτικό πρόγραμμα σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν επηρεάστηκε από την ηλικία, τη φυλή ή την καταγωγή των εθελοντών και ότι στα άτομα άνω των 65 ετών έφθασε το 94%. «Παρατηρήθηκαν δέκα σοβαρά κρούσματα της Covid-19 στη διάρκεια των δοκιμών, τα εννέα εκ των οποίων αφορούσαν σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και το ένα εκείνους που εμβολιάστηκαν με το BNT162b2», όπως λέγεται το εμβόλιο.

Μια ανεξάρτητη ομάδα, η Data Monitoring Committee, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες του εμβολίου αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας αναφορικά με το BNT162b2, ότι η μόνη ανεπιθύμητη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ποσοστό συχνότητας ανώτερο ή ίσο του 2% μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ήταν αίσθημα κόπωσης, κι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εθελοντές εμφάνισαν λιγότερα και ηπιότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Η Pfizer θα ζητήσει εντός ημερών έκτακτη έγκριση για το εμβόλιό της
Η Pfizer είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έγκριση για έκτακτη χρήση του εμβολίου τους. «Τα δεδομένα αυτά θα υποβληθούν και σε άλλες εποπτικές Αρχές ανά την υφήλιο», τόνισε ο φαρμακευτικός κολοσσός σημειώνοντας ότι θα δημοσιεύσει τα στοιχεία και σε επιστημονική επιθεώρηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, δρ Ουγούρ Σαχίν, σημείωσε ότι η ταχεία προστασία που παρέχει το εμβόλιο καθώς η υψηλή ανεκτικότητα που έδειξαν σ’ αυτό όλες οι ηλικιακές ομάδες, που μελετήθηκαν ως τώρα, θα βοηθήσουν να καταστεί το BNT162b2 «ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας». Η φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου με τη συμμετοχή 43.661 εθελοντών, εκ των οποίων οι 41.135 έλαβαν δεύτερη δόση ή εικονικό φάρμακο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ έχει πει ότι περιμένει στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου από την παρακολούθηση των εθελοντών για διάστημα δύο μηνών αφότου έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Ροή Ειδήσεων