• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εκρηκτική αύξηση των θανάτων –Τι θα κρίνει τη διάρκεια του lockdown

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το σαρωτικό πέρασμα του δευτέρου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα τελευταία μέτρα η αύξηση θα είναι εκρηκτική.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες μέρες, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται. Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται σταθερά διψήφια νούμερα θανάτων ενώ χθες Σάββατο καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ με 34 θανάτους. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τον αριθμό των διασωληνωμένων οι οποίοι το Σάββατο ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 200, φτάνοντας τους 207.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις πέντε μέρες 108 ασθενείς κατέληξαν. Πρόκειται για το 1/7 του συνολικού αριθμού νεκρών από την πανδημία, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 749 από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 749 θύματα στη χώρα μας το 39,8% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός θανάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες, όπως άλλωστε, προειδοποίησε την Παρασκευή ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, «ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα. Δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κορωνοϊό θα υπήρχε ακόμα και αν με μαγικό τρόπο μπορούσαμε, όπως είπε, να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό νοσοκομείων ή κλινών ΜΕΘ.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν. «Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει σίγουρα μέχρι και τους μήνες της άνοιξης.

«Λέω εκ των προτέρων όμως, για να το καταλάβουν όλοι, ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες».

«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε είναι προφανές ότι θα μειωθεί ραγδαία το ποσοστό της θετικότητας. Στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. Άρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό. Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία».

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε, επίσης, ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ’ αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Είδα χθες τη συνέντευξη ενός ανθρώπου, κορυφαίου στη Δημόσια Υγεία για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, του Γιάννη Κυριόπουλου, ο οποίος αυτό ακριβώς είπε, με βάση επιστημονικά στοιχεία και με βάση την ενημέρωση που έχουμε όλοι και από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, απλά ζητώ αυτούς τους 2-3 μήνες, να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που συκοφαντούν, σε αυτούς οι οποίοι λαϊκίζουν αισχρά, που δίνουν ψευδή στοιχεία και που δεν σέβονται τον κόπο και τον πόνο των Ελλήνων», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από άποψης κρουσμάτων θα φανούν σε 15 μέρες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. «Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα. Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε. «Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα αν δεν πέσουμε κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το τέλος του lockdown θα προταθεί αν καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ πάνω από 50% σε διάστημα τριών εβδομάδων και αν τα ημερήσια κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000.

Την ίδια μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Alpha, και σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, απάντησε ότι «γι’ αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».

Ροή Ειδήσεων