• Αναζήτηση

Εκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον κορωνοϊό: Τα 4 μέτρα που εισηγούνται, ποιες ζώνες τείνουν προς lockdown

Σε πλήρη κινητοποίηση τίθεται ο κρατικός μηχανισμός για να αποκρούσει τη «γιγάντωση» του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, δεν κατέστη εφικτό να συγκρατηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, που τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτοξευτεί σε ύψη – ρεκόρ. Αυτός είναι και ο λόγος που το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείει πλέον την επιβολή lockdown στην Αττική και -άμεσα- αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς lockdown οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. Οπως προκύπτει, στις περιοχές όπου θα επιβάλλεται τοπικό lockdown θα «παγώνει» ο ΦΠΑ μέχρι -τουλάχιστον- τον Απρίλιο του 2021.
Σε έκτακτη συνεδρίαση οι Ελληνες επιστήμονες
Να σημειωθεί επίσης ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού πρότεινε χθες μια δέσμη 8 μέτρων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να μπει «φρένο» στην πανδημία.

Την ίδια ώρα, πάντως, το πρωί της Πέμπτης, συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή επιστημόνων για τον κορωνοϊό. Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» ότι η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα αυτές τις ημέρες «μάς δημιουργεί την αίσθηση για ακόμη περισσότερα μέτρα. Πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά, για να αποκλείσουμε τη διεύρυνση της πανδημίας, καθώς θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη συνέχεια και δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι μέσα στις τελευταίες 2 με 3 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν πολύ μεγάλη, ενώ δεν απέκλεισε τις προσεχείς ημέρες να σπάσει το φράγμα των 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς «τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα».

Τα 4 μέτρα που θα συζητηθούν
Σε εκείνο το σημείο ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλή κατάσταση και «κατά πάσα πιθανότητα θα μπει στη φάση 4, δηλαδή στο “κόκκινο”, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά».

Ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμόρφωση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών στα μέτρα και αναφέρθηκε στα 4 μέτρα που θα συζητηθούν στην επιτροπή:

μερικό lockdown στις πορτοκαλί ζώνες
ενίσχυση τηλεργασίας
διεύρυνση της τηλεκπαίδευσης
έλεγχοι για συνωστισμό και μάσκες
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε περιορισμό ωραρίου, υποστηρίζοντας είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία θα μειωθεί ο χρόνος που έρχονται οι άνθρωποι σε κοντινή επαφή.

«Ενα μερικό lockdown θα περιορίσει την έκθεση στον κορωνοϊό. Μπορεί να γίνει στις πορτοκαλί περιοχές, να τις προλάβουμε προτού κοκκινίσουν. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έκαναν lockdown στους 580 θανάτους. Σε εμάς το αντίστοιχο θα ήταν 100. Να μην περιμένουμε τέτοια νούμερα. Να προχωρήσουμε σε μέτρα πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα και να προλάβουμε τα φαινόμενα» επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, πέρα από το lockdown στην Θεσσαλονίκη, είναι τα εξής:

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες».
Χρήση μάσκας παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
Συστάσεις για την μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.

Ροή Ειδήσεων