• Αναζήτηση

Χρυσή Αυγή: Στη ΓΑΔΑ, χωριστά ο ένας από τον άλλον, η πρώτη νύχτα των συλληφθέντων -Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν

Αυλαία έριξε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, αποφασίζοντας ομόφωνα ότι 39 από τους καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους στη φυλακή.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής, δηλαδή οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και o καταδικασθείς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, η διευθυντική ομάδα του νεοναζιστικού μορφώματος αλλά και όσοι έχουν εμπλακεί σε σοβαρές ενέργειες που «χρεώθηκαν» στην οργάνωση όπως έκρινε το δικαστήριο, από το 2008 έως τη δολοφονία Φύσσα το 2013, θα οδηγηθούν στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Με την ανακοίνωση της απόφασης από την πρόεδρο της έδρας Μαρία Λεπενιώτη, ένα-ένα τα μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να παρουσιάζονται αυτοβούλως στα οικεία τους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να παραδοθούν, ενώ άλλοι, όπως ο πρώην βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, συνελήφθησαν άμεσα καθώς βρίσκονταν στο δικαστήριο.

Ειδικότερα, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Γερμενής και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ο Γιάννης Καζαντζόγλου παραδόθηκαν στη Νίκαια, ο Γιώργος Τσακανίκας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και οι Αναστάσιος Πανταζής και Μάρκος Ευγενικός στο ΑΤ Περάματος. Ο Μάριος Αναδιώτης παρουσιάστηκε στο ΑΤ Δραπετσώνας, ενώ ένας ακόμα από τους καταδικασθέντες, ο Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.

Τέλος, και ο Γιώργος Ρουπακιάς αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όταν εκδόθηκε το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που ήρε την κατ’ οίκον κράτηση και τη μετέτρεψε αυτόματα σε σύλληψη και φυλάκιση.

Το σόου της οικογένειας Μιχαλολιάκου
Πιο επεισοδιακή ήταν η παράδοση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, αφού προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το σπίτι του στην Πεύκη αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι οδηγείται στη φυλακή για τις ιδέες του, αργότερα, γύρω στις 4 μετά το μεσημέρι, αποφάσισε να παραδοθεί στη ΓΑΔΑ. Η οικογένεια του Νίκου Μιχαλολιάκου και λίγοι υποστηρικτές τους μάλιστα έστησαν ολόκληρο σχέδιο προκειμένου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να ξεφύγει από τους δημοσιογράφους, με την κόρη του Ουρανία να βγαίνει από την μπροστινή είσοδο της πολυκατοικίας, τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο περίμενε σε πλαϊνό δρόμο.

Λίγο αργότερα πάντως ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφτασε στη ΓΑΔΑ όπου και παραδόθηκε. Τον ίδιο συνόδευε η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια η οποία επιχείρησε να πατήσει με το αυτοκίνητό του δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός, και η κόρη του που δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμα και σε χειρονομίες.

Χρυσή Αυγή: Στα χέρια της αστυνομίας οι καταδικασθέντες, εκτός Λαγού και του… άφαντου Παππά
Μέχρι αργά χθες το βράδυ σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες είχαν εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Εξαίρεση αποτελούν ο Γιάννης Λαγός, που φρόντισε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον τίθεται ζήτημα άρσης της ασυλίας του από την Ευρωβουλή, και ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του διεμήνυσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προτίθεται να παραδοθεί.

Χρυσή Αυγή: Στη ΓΑΔΑ το πρώτο βράδυ της διευθυντικής ομάδας
Μετά τις αυτόβουλες παραδόσεις και τις συλλήψεις, το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ, μετά από χρόνια, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, αλλά και 20 ακόμη καταδικασθέντες. Οι συλληφθέντες παρέμειναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 50 θέσεων στον 7ο όροφο ο οποίος έχει χωριστεί σε τέσσερα μέρη, αλλά και σε κρατητήρια υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,

Πέρασαν επίσης το βράδυ τους υπό αυστηρή επιτήρηση, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με τεχνητή (δηλαδή με κάμερες). Όπως είναι άλλωστε γνωστό, κάποια από τα μέλη της ηγετικής ομάδας δεν διατηρούν πλέον καλές σχέσεις μεταξύ τους και έτσι έχουν διαχωριστεί σε ομάδες ώστε να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις.

Σήμερα θα οδηγηθούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για αποτυπώματα και φωτογραφίες, στη συνέχεια στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών όπου θα παραλάβουν τα φυλακιστήρια και έπειτα στη Διεύθυνση Μεταγωγών ώστε να μεταφερθούν στις φυλακές που θα επιλέξει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Χρυσή Αυγή: Σε ποιες φυλακές θα μεταφερθούν οι καταδικασθέντες
Από σήμερα λοιπόν αναμένονται οι αποφάσεις για τις φυλακές στις οποίες θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες. Όπως όλα δείχνουν, αυτές θα είναι φυλακές τύπου Β, όπως αυτές της Νιγρίτας Σερρών, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Μαλανδρίνου, της Κέρκυρας και του Αγίου Στέφανου Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, θα οδηγηθεί πιθανότατα στις φυλακές Δομοκού ή Μαλανδρίνου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους καταδικασθέντες και ειδικά για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, και σε αυτή την περίπτωση θα ληφθούν υπόψη οι σχέσεις που διατηρούν τα μέλη μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις. Σημαντική παράμετρος αποτελεί να μη φυλακιστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα όπου είναι έγκλειστοι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή αντιεξουσιαστές, όπως οι φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, αποκλείονται αγροτικές φυλακές και φυλακές έγκλειστων για οικονομικά εγκλήματα λόγω χαλαρών συνθηκών κράτησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές, καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και εάν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Τα μέτρα στις φυλακές
Και εντός των φυλακών ωστόσο θα ακολουθηθεί ειδικός σχεδιασμός για τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αρχικά, στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Παράλληλα, θα βρίσκονται σε διαρκή φυσική και με τεχνητά μέσα παρακολούθηση, ενώ θα ελέγχονται σε καθημερινή βάση τα κελιά τους για τον εντοπισμό κινητών ή αυτοσχέδιων όπλων, αλλά και οι επικοινωνίες και τα επισκεπτήρια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας. Έτσι, θα προαυλίζονται ιδιωτικά, σε διαφορετικές ώρες και μακριά από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Ροή Ειδήσεων