• Αναζήτηση

Πτέρη το χωριό της Μεσσηνίας που ζει μόνο ένας κάτοικος μόνιμα

Η Πτέρη είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο στις βορινές πλαγιές του βουνού Πετραλώνι, σε υψόμετρο 650 μέτρων, επάνω σε ένα πλάτωμα που αγναντεύει από τη μία μεριά το Ιόνιο πέλαγος και από την άλλη το ποτάμι της Νέδας. Το χωριό είναι επίσης γνωστό με την παλιότερη ονομασία του που είναι Σκλαβέικα, ονομασία που πήρε κατά την παράδοση από την πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο χωριό τον 18ο αιώνα, την οικογένεια του Δήμου Σκλάβου από την Ανδρίτσαινα.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν δύο πηγάδια και τρία παραδοσιακά πέτρινα αλώνια. Εκεί ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια αναπαράσταση του αλωνίσματος σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου. Στην Πτέρη διοργανώνεται επίσης λαϊκό πανηγύρι στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, που είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού η οποία χτίστηκε κάπου γύρω στα 1700.

Μετά τους σεισμούς του 1965 n Πτέρη έχασε τους περισσότερους κατοίκους της, σήμερα έχει απομείνει μόνο ένας που ζει μόνιμα εκεί. Από την Πτέρη ξεκινούν και κάποιες πεζοπορικές διαδρομές από φυσιολάτρες που θέλουν να περπατήσουν, είτε μέσα στα δάση του Πετραλωνίου, είτε να κατέβουν προς την κοιλάδα της Νέδας. Η Πτέρη είναι προσβάσιμη μέσω χωματόδρομου από το χωριό Αυλώνας.

/greece.terrabook.com

Ροή Ειδήσεων