• Αναζήτηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, το οποίο διεξήχθη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2020, στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα, στην Πύλο.

Το φετινό Συνέδριο, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του «Πύλος: Ιστορία, Τέχνη και Πολιτισμός», είχε ως στόχο την ενημέρωση των συνέδρων, αναφορικά με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες, για την ανακάλυψη σημαντικών ιστορικών στοιχείων που προσδιορίζουν την καταγωγή μας.

Τον θεσμό τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και τον εκκλησιαστικό χώρο, μεταξύ αυτών ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης κ. Ελισσαίος, ο Καθηγητής Κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι Αρχαιολόγος δρ Τζακ Ντέιβις και η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι δρ Σάρον Στόκερ.

Επιπλέον με τις εισηγήσεις τους συμμετείχαν η Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Ιστορικός δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, η Δικηγόρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νέλλη Μπρέστα, η μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, ο ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του ΕΚΠΑ Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Δ/ντης έργου Αρχαίας Μεσσήνης Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης STEM

Καθηγητής Σαράντος Ψυχάρης, η Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σταυρούλα Καλδή, ο Μοναχός π. Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης, ο Νομισματολόγος δρ. Αρχαιολογίας Θεόδωρος Κουρεμπανάς, ο Φιλόλογος δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Κουτσολίας, ο δρ. Μανώλης Στεργιούλης και ο Φιλόλογος-Θεολόγος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος.

Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την απαγγελία ποιημάτων του Αντώνη Σαμαράκη από μαθητές των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Πύλου, ενώ η Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου «Πυλίων εν Αθήναι» Πόλα Πολλάλη απήγγειλε ποίημα του ποιητή ιατρού Παρασκευά Σερρενέ με τίτλο «στον Αντώνη Σαμαράκη». Το συνέριο έκλεισε ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς με ένα μουσικό αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση του Αντώνη Σαμαράκη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι Αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Άννα Καλογεροπούλου και Βασίλειος Καπέλιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος και της Κοινότητας Πύλου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας Δημήτριος Τζωρτζίνης, ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, η Ελένη Σαμαράκη και η Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Πυλίων εν Αθήναι Πόλα Πολλάλη.

Ροή Ειδήσεων