• Αναζήτηση

Π. Νίκας: “Αναγκαία τα έργα υποδομής στα λιμάνια, εκπρόσωποι θεσμών και όχι πολιτικών προσώπων στα Κρατικά Λιμενικά Ταμεία”

Είναι απολύτως αναγκαία τα έργα υποδομής στα υφιστάμενα λιμάνια που όταν κατασκευάστηκαν κόστισαν σημαντικά, αλλά δυστυχώς απαξιώνονται σταδιακά λόγω έλλειψης έργων βελτίωσης των υποδομών τους.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη σε μια αρχική διαβούλευση που ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης διοργάνωσε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με τις Περιφέρειες της χώρας για το προσχέδιο νόμου “Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης στην παρέμβασή του, “ούτε το υφιστάμενο, ούτε το υπό συζήτηση νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένο και απολύτως διακριτό ρόλο για τις Περιφέρειες και τους περιφερειάρχες” για να τονίσει στη συνέχεια:

“Θα πρέπει το ν/σ να εκφράζει συνολικά την βούληση της κυβέρνησης καθώς στα θέματα λιμανιών και ακτών εμπλέκονται συνολικά έξι υπουργεία. Επομένως απαιτείται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες καθενός να περιγράφονται με σαφήνεια και προφανώς πρέπει να υπάρχει και η συνέργεια των υπουργείων για έναν νόμο – πλαίσιο που θα τακτοποιεί τα εν λόγω ζητήματα”.

Ο Π. Νίκας υπογράμμισε παράλληλα ότι όσον αφορά τα θέματα οργάνωσης, ως προς τα Κρατικά Λιμενικά Ταμεία, θα πρέπει να διαμορφωθούν “ευρύτερα διοικητικά σχήματα και οργανισμοί λειτουργίας, με είσοδο και ιδιωτών”, παρατηρώντας ότι “βιώσιμα σήμερα είναι μόνο τα λιμάνια των μεγάλων πόλεων, τα έσοδα στα οποία προσπορίζονται ουσιαστικά από την διάθεση της προκυμαίας του καθενός σε καταστήματα για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων”.

Ιδιαίτερα ο περιφερειάρχης στάθηκε στην επισήμανση ότι θα πρέπει το υπουργείο “να διασφαλίσει ότι στα Δ.Σ. των Κρατικών Λιμενικών Ταμείων θα πρέπει να βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών και των κατά τόπους φορέων, αντί για εκπροσώπους πολιτικών προσώπων όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα -μια πολιτική απαράδεκτη για την προκοπή και την πρόοδο των λιμανιών η οποία πρέπει να σταματήσει”.

Καταλήγοντας ο Π. Νίκας εκτίμησε ότι η Πελοπόννησος θα πρέπει να ενταχθεί στις Περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα τις οποίες προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο -“η Μεσσηνία έχει επτά νησιά των οποίων ο ρόλος πρέπει να προσδιοριστεί, ενώ στη Λακωνία υπάρχει η Ελαφόνησος που είναι πανελληνίως γνωστή. Κατ’ ουσίαν η ίδια η Πελοπόννησος είναι νησί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, τονίζοντας:

“Στην Πελοπόννησο υπάρχει ο Ισθμός τα πρανή του οποίου καταρρέουν. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την διαφύλαξη και αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού έργου του 19ου αιώνα”.

Ροή Ειδήσεων