• Αναζήτηση

Με 40αρι σήμερα η Μεσσηνία

Η επίδραση της θαλάσσιας αύρας στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έχει μία ιδιαίτερη ευεργετική επίδραση, αφού μειώνει το αίσθημα της έντονης ζέστης. Με τον όρο θαλάσσια αύρα, ονομάζουμε τον τοπικό άνεμο, ο οποίος πνέει στις παραθαλάσσιες περιοχές κι έχει διεύθυνση από τη θάλασσα προς την ξηρά.

Το πυκνό δίκτυο σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου στην Αττική, επιτρέπει την ανάδειξη αυτού του φυσικού μηχανισμού μέσα από τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του. Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη, κατά τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 01/09, η διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ του εσωτερικού του νομού και των παραθαλάσσιων περιοχών φτάνει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή ΣΚΑ στις 14:00 κατέγραφε θερμοκρασία 37.1 ⁰C και την ίδια ώρα ο μετεωρολογικός σταθμός στο Σούνιο θερμοκρασία 31.1 ⁰C. Η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά, καθώς επίσης και η διεύθυνση των ανέμων το μεσημέρι της Τρίτης 01/09, αποτυπώνεται στο Χάρτη, που ακολουθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα, πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Τρίτη 01/09, με τις τιμές της στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Έως και 8 βαθμούς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες – Ζέστη έως και την Παρασκευή 04/09
Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:30

Θα συνεχιστούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή 04/09, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, με τη μέγιστη θερμοκρασία να βρίσκεται αρκετά πάνω από τις φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Η τάση της θερμοκρασίας στο ύψος των 1500 μέτρων πάνω από την Αττική για τις επόμενες 7 ημέρες, καθώς επίσης και ο μέσος όρος της για τη χρονική περίοδο 1981 – 2010, παρουσιάζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Όπως διακρίνεται, η θερμοκρασία θα είναι έως και 8 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ενώ θα παραμείνει πάνω από αυτά έως τουλάχιστον την Παρασκευή 04/09, με αυξημένη πιθανότητα για πτώση της θερμοκρασίας

Ροή Ειδήσεων