• Αναζήτηση

Για τα αρχαία της Υπαπαντής- Άρθρο του Δημήτρη Οικονομάκου

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στη πόλη που έφτασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στη πλατεία Υπαπαντής. Αφορμή για όλα αυτά είναι ότι ξεκινάει η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής μετά την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών, για την κατασκευή του έργου « ανάπλαση ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ΄Φάση- πλατεία Υπαπαντής» με προϋπολογισμό 1.680.200,00 € που κατοχυρώθηκε σε εταιρεία με ποσοστό έκπτωσης 55,23%.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Πελοπόννησος». ΕΣΠΑ (Ε.Π. ΠΕΛ/ΣΟΣ 2014-2020)

Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ο τρόπος που θα έρθουν ή όχι στην επιφάνεια αποτελεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων (κατασκευαστικών εταιρειών, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α) και της τοπικής διοίκησης σε όλη την Ελλάδα . Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αρχαία που βρίσκονται στη περιοχή του Ελληνικού στην Αττική και πιο πρόσφατα τα αρχαία στο μετρό στη Θεσσαλονίκη στη Βενιζέλου, που ουσιαστικά καταχωνιάστηκαν ή θα μεταφερθούν από εκεί για να προχωρήσει γρήγορα ένα έργο που έχει γίνει ανέκδοτο λόγω της καθυστέρησης του.

Κάτι ανάλογο σε μικρογραφία συμβαίνει εδώ. Στη περιοχή υπάρχουν αποδεδειγμένα αρχαία ευρήματα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τις μαρτυρίες παλαιότερων γενεών πριν σκεπαστουν και γίνει πλατεία-πάρκινγκ. Όμως το έργο προβλέπει μόνο αναμόρφωση της πλατείας όπως ορίζει ουσιαστικά η περιφέρεια, ο δήμος και το εργολαβικό κέρδος. Τα δημόσια έργα γίνοται άναρχα χωρίς προτεραιότητες , χωρίς σχεδιασμό με μόνο σκοπό το κέρδος των εργολάβων και τη καλυτέρευση της βιτρίνας του τουρισμού που είναι το επίκεντρο σχεδόν όλων των συζητήσεων. Όλα αυτά σε μια πόλη που 4 χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016 δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και είναι απροστάτευτη από φωτιές αφού ο Ταϋγετος αλλά και ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές πυροπροστασίας.

Οι δηλώσεις ιδιαίτερα του κ. Νίκα που δήλωσε κυνικά πως τα αρχαία πρέπει να θαφτούν και να τα βγάλουν οι επόμενες γενιές είναι προκλητικές για κάποιον που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας 13 χρόνια, περιφερειάρχης τώρα και προϊστάμενος του έργου. Στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά κινήθηκαν η κα. Μενδώνη και ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Ουσιαστικά απειλούν το λαό της πόλης πως αν δεν συνεχιστεί το έργο ως έχει, θα πάνε τα χρήματα σε άλλο κωδικό έργου και θα χαθεί η ανάπλαση της πλατείας. Δεν δέχονται να αλλάξει ο σχεδιασμός γιατί η ανασκαφή των αρχαιοτήτων θα καθυστερήσει τα έργα και θα προκαλέσει προβλήματα στο τουρισμό , ιδιαίτερα το θρησκευτικό!!!

Εξίσου υποκριτικές είναι οι φωνές στελεχών του Συριζα αλλά και πρώην δημάρχων ή δημοτικών συμβούλων που τώρα θυμήθηκαν τα αρχαία ευρήματα αλλά όσο είχαν την εξουσία σφύριζάν αδιάφορα. Προσπαθούν να βρουν στοιχεία να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ και τη Δημοτική Αρχή με ανούσιες αντιπαραθέσεις και μεγάλα λόγια για τα αρχαία , δεν μπορούν όμως να κρύψουν την ταύτισή τους στο πώς αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ως αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ως «βιτρίνα» για το τουρισμό που προσδίδει προστιθέμενη αξία και όχι ως πηγή γνώσης για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και μελέτης των συνθηκών που ανέδειξαν τους αρχαίους πολιτισμούς, τις ηθικές όσο και τις αισθητικές τους αξίες.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ από τα παλαιότερα χρόνια έχουν θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα και έξω από το ΔΣ και για αυτό άλλωστε καταψηφίσαμε το 2018 την ανάπλαση της πλατείας. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αντιπαραθέσεις για το «φαίνεσθαι» και σε διαγκωνισμούς διαφόρων που βρήκαν πεδίο για να λαϊκίσουν. Σταθερά ζητάμε την ανάδειξη των αρχαιοτήτων με βάση τις κατευθύνσεις των επιστημόνων (όπως αναδείχτηκαν και μέσα από το σύλλογο εκτάκτων αρχαιολόγων ) και ζητάμε να σχεδιαστεί το έργο με βάση και τη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Άρθρο του Δημήτρη Οικονομάκου

Δημοτικός Συμβουλός Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ροή Ειδήσεων