• Αναζήτηση

Τα δέκα μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας – Στη λίστα και ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα νέας γενιάς που βρίσκονται σε καθεστώς δημοπράτησης; Ποιον τομέα αφορούν; Ο κατασκευαστικός κλάδος που περνά μία πρωτοφανή περίοδο “ανομβρίας” αναμένει αυτά αλλά και άλλα έργα για να μπορέσει να περάσει σε ένα πιο βιώσιμο στάδιο από αυτό που βρίσκεται σήμερα.

Το μείγμα των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων στη χώρα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια η τριπλέτα έργων Μετρό-Σιδηρόδρομου-Αυτοκινητόδρομων κυριαρχούσαν πλήρως, σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Βλέπουμε έργα για φοιτητικές εστίες μεγάλου προϋπολογισμού, έργα ύδρευσης, λιμενικά έργα ενώ απουσιάζει για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια σιδηροδρομικό έργο.

Τέλος στην κυριαρχία των δημόσιων έργων
Μέσα στα δέκα μεγαλύτερα έργα, μόνο δύο αφορούν αμιγώς δημόσια έργα. Είναι η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και η εργολαβία-σκούπα στον άξονα Άκτιο-Αμβρακία. Αντίθετα η επικράτηση των έργων-ΣΔΙΤ είναι πλέον εμφανής. Από τα δέκα έργα τα πέντε αφορούν έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μάλιστα με αυξητικό κάθε φορά ρυθμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ κυοφορείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ένα έργο κόστους 370 εκατ.ευρώ που επίσης θα “βρει” μία θέση στην δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Μέσα στη δεκάδα των μεγάλων έργων υπό δημοπράτηση έχουμε και ένα αμιγώς ιδιωτικό έργο, αυτό της ολοκλήρωσης του έκτου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, έργο υποδομής που διεκδικείται από την πόλη εδώ και αρκετά χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει και η Γεωγραφία των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων. Βλέπουμε έργα στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Θράκη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται μεγάλα έργα σε άλλες Περιφέρειες μιας και υπάρχουν αρκετά έργα με μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που παρουσιάζεται σήμερα και είναι επίσης σε διαγωνιστική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Η δεκάδα με τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας
1.Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Με 1,8 δισ.ευρώ είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές Δημόσιο Έργο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αυτή την εποχή είμαστε σε τελικό στάδιο του διαγωνισμού που πρόσφατα έκλεισε τρία χρόνια. Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν το έργο της νέας γραμμής που θα διαθέτει 15 σταθμούς και θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνά από Κυψέλη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστημίου, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη για να καταλήξει στο Γουδή λίγο πριν τη συμβολή Κατεχάκη και Μεσογείων.

2.ΒΟΑΚ με εκτιμώμενο κόστος 1,46 δισ.ευρώ. Εδώ έχουμε ένα διπλό έργο που είναι ένας συνδυασμός παραχώρησης και ΣΔΙΤ. Το κυρίως τμήμα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο Ηρακλείου προωθείται ως παραχώρηση και το δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη προωθείται ως ΣΔΙΤ. Να διευκρινίσουμε πως ο διαγωνισμός βρίσκεται μεν εν ζωή, ωστόσο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου που θα αντικαταστήσει το σημερινό δρόμο-καρμανιόλα. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φάση της προεπιλογής των ενδιαφερόμενων σχημάτων.

3.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Ο διαγωνισμός για το έργο παραχώρησης έχει ξεκινήσει από το 2016 και οι μακρόσυρτες διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου έχουν στοιχίσει σε χρόνο. Με εκτιμώμενο κόστος 400 εκατ.ευρώ τρία σχήματα είναι στην γραμμή εκκίνησης για την διεκδίκηση του.

4.Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Με κόστος 255 εκατ.ευρώ πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του σημερινού άξονα. Πολλά είναι τα σχήματα που το διεκδικούν και είμαστε στη β`φάση του διαγωνισμού. Πιθανόν μέχρι το 2021 να έχουμε ανακηρυγμένο ανάδοχο. Να σημειωθεί ότι δεν θα κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος αλλά δρόμος ταχείας κυκλοφορίας.

5.Φοιτητικές Εστίες με ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με κόστος 255 εκατ.ευρώ. Το μεγαλύτερο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ της χώρας για φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Έξι μνηστήρες διεκδικούν το μεγάλο έργο που είναι στη β`φάση του διαγωνισμού.

6.Ολοκλήρωση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με κόστος 170 εκατ.ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη με πέντε συμμετέχοντες. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση ιδιωτικό έργο υποδομής της χώρας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κεφάλαια της κοινοπραξίας που ανέλαβε το λιμάνι. Είναι μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων του σχήματος που ανέλαβε τη διοίκηση.

7.Εργολαβία Σκούπα Αμβρακίας Οδού με κόστος 150 εκατ.ευρώ. Εδώ είναι ένας διαγωνισμός που στέκει από το 2018. Πρόσφατα πριν από λίγες μέρες ξεκαθάρισε το τοπίο με την Μυτιληναίος να αναλαμβάνει την υλοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου οδικού έργου αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι υπογραφές αναμένονται μέχρι το τέλος Φθινοπώρου και η ολοκλήρωση του άξονα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Σε άλλη περίπτωση το έργο που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους απειλείται με επιστροφή κονδυλίων από την Κομισιόν.

8.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θράκης με κόστος 107 εκατ.ευρώ. Ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες αλλά και κτίρια που φιλοδοξεί να πάει σε άλλο επίπεδο τη διαβίωση των φοιτητών. Ισχυρό και εδώ το ενδιαφέρον των επενδυτών με τον διαγωνισμό να βρίσκεται στην πρώτη του φάση.

9.Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κόστος 105 εκατ.ευρώ. Τρίτο έργο για φοιτητικές εστίες σε Βόλο και Λαμία. Επτά συνολικά σχήματα διεκδικούν το μεγάλο αυτό κτιριακό έργο.

10.Φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής. Ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ, το πρώτο που αφορά έργο ύδρευσης και έχει κόστος 105 εκατ.ευρώ. Υπόσχεται με την υλοποίηση του να αναβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού στη Χαλκιδική και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της υφαλμύρωσης του νερού από την εξαντλητική υδροληψία στην περιοχή. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για τις 14 Οκτωβρίου και αναμένεται σημαντική παρουσία ελληνικών και όχι μόνο εταιρειών.

Home

Ροή Ειδήσεων