• Αναζήτηση

Σχολεία: Η ώρα των αποφάσεων για το άνοιγμα -Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η 7η Σεπτεμβρίου έχει «κλειδώσει» για την έναρξη των σχολείων, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Αναστασία Γκίκα, γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε ότι υπάρχουν δυο σενάρια στο «τραπέζι»: «Να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο» με την εκ περιτροπής διδασκαλία, ή μια κανονική λειτουργία των σχολείων με όλους τους μαθητές, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Πολύ πιθανή η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επιβεβαίωσε τα δύο παραπάνω σενάρια ως τα πλέον πιθανά, υποστήριξε ότι στην περίπτωση καθολικής λειτουργίας των σχολείων -με όλους τους μαθητές- «η χρήση της μάσκας είναι πολύ πιθανή. Εχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη για παιδιά από 10 ετών και πάνω».

Η κυρία Γκίκα εξήγησε από την πλευρά της ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τις μάσκες, δηλαδή για το αν θα είναι υποχρεωτικές ή όχι». Επιπλέον, είπε ότι σε περίπτωση που καταστούν υποχρεωτικές οι μάσκες στα σχολεία θα προηγηθεί μια «εκμάθηση, μια προετοιμασία για τα παιδιά, για το πώς φοράμε και πώς χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Γονείς που μίλησαν στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων, με κάποιους εξ αυτών να προκρίνουν την καθυστερημένη έναρξη -κατά δύο εβδομάδες- ή και την τηλεκπαίδευση, μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος είπε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στους εκδρομείς: «Να αποφύγουμε ένας εκδρομέας να πάει στο σπίτι του, να έρθει σε επαφή με ένα παιδί, με κίνδυνο να το μολύνει, και (το παιδί) την επόμενη μέρα να πάει στο σχολείο και να μεταφέρει τον ιό στην τάξη και στο προσωπικό».

Ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος δύο εβδομάδων. Τυχόν νέα μέτρα θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.

Φίλης: Πρωτοφανής διαχειριστική ανεπάρκεια του υπουργείου Παιδείας
«Πυρά», τέλος, κατά του υπουργείου Παιδείας εκτόξευσε για τα σχολεία ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα προβλήματα της έναρξης του σχολικού έτους χαρακτηρίζεται από «πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας», καθώς και ότι «δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς)».

Ροή Ειδήσεων