• Αναζήτηση

Τούντας για κορωνοϊό: Υπάρχουν πάνω από 10.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς και για την ανησυχία που προκαλεί στους ειδικούς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς, ανέφερε ο κ. Τούντας, ενώ επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση. Οπως είπε ο κ. Τούντας, μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα με την επιστροφή των εκδρομέων. «Εχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, όπου χρειαστεί.

«Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σαν να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε», επισήμανε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι «αν χειροτερεύσουν οι δείκτες, δεν πρέπει να ανοίξουν».

Τούντας: «Εχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας»
Οσο για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής είπε ότι «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας που μεταδίδουν τον ιό».

Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο κ. Τούντας. Τέλος, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ροή Ειδήσεων