• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Αττική μετά τα 82 κρούσματα -Ο χάρτης των ηλικιών, οι μισοί κάτω των 40

Το δεύτερο υψηλότερο νούμερο κρουσμάτων κορωνοϊού είχε χθες η χώρα, από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο πολλοί θεωρούσαν πως λόγω του καιρού, ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την χώρα, στα μέσα Αυγούστου τα κρούσματα έχουν φτάσει σε ύψη που δεν είχαμε δει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Χθες, ανακοινώθηκαν 196 κρούσματα, από τα οποία τα 82 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δέκα από αυτά συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών, σχεδόν τους μισούς (45%).

Σύμφωνα με τα έως χθες δεδομένα, στο σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Σε ότι αφορά τα χθεσινά κρούσματα, αρκετά εντοπίστηκαν από ταξιδιώτες που πήγαν στα ελληνικά νησιά για διακοπές και επέστρεψαν ήδη στα αστικά κέντρα.

Αρχισαν τα μέτρα στα μπαρ και τα εστιατόρια
Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε και στα επιπλέον μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ, τα οποία για το επόμενο διάστημα θα λειτουργούν ως τα μεσάνυχτα. Χθες μάλιστα ήταν η πρώτη νύχτα που τέθηκαν σε ισχύ, με τα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη να ειδοποιούν από τις 23:30 τους πελάτες τους να αποχωρήσουν σταδιακά, υπό το βλέμμα των αστυνομικών που περιπολούσαν για να δουν αν τηρούνται τα μέτρα.

Το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα αφορά τα εξής καταστήματα:

εστίασης
διάθεσης ποτών
τροφοδοσίας, κέτερινγκ
εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις, π.χ. για γάμους
και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Εξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων
Η χαλαρότητα των νέων έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους, που από τα τέλη Ιουλίου, προσπαθούν να τονίσουν την ανάγκη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πείσει σημαντική μερίδα και είναι κάτι που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Βατόπουλου προχθές, που είπε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται», θεωρώντας πως επιδεικνύει αδιαφορία για τα μέτρα.

Χαρακτηριστικό επίσης της ανησυχίας που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι και η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με την οποία «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» και «απευθύνει έκκληση, ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Σύψας: Δεν τηρούνται τα μέτρα
Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας σχολίασε την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ από άτομα που δεν είναι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με την απειθαρχία στα μέτρα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Ανοδος των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού
Όπως τόνισε ο κ. Σύψας, οι επιστήμονες τους προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέσα στον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί σημαντική άνοδος με 162 άτομα να είναι σε νοσοκομεία, έναντι 111 ως το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 στην αρχή του μήνα,

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των 196 κρουσμάτων
20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανιας
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Ανακοινώνουμε 196 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Συνολικά 1.503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένo θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα. 71 (33.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

Ροή Ειδήσεων