• Αναζήτηση

Εξαδάκτυλος: Η τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα αναστραφεί τις επόμενες εβδομάδες (video)

Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των μέτρων που λαμβάνονται και σημείωσε: «Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες πριν φτάσουμε στα νούμερα τα χθεσινά που άρχισαν να ανησυχούν ακόμα περισσότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν αναμένεται αναστροφή της τάσης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν πρόκειται να υπάρξει αναστροφή της τάσης των κρουσμάτων. «Η τάση δεν θα αναστραφεί τις επόμενες βδομάδες. Αν θα αναστραφεί θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας και θα φανεί μετά τον 15αύγουστο. Τώρα χρειαζόσαστε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που δεν έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα γι αυτό έχει χρειαστεί να μέτρα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά με την έννοια του προστίμου. Αυτό εμάς μας λυπεί βεβαίως».

«Διαφορετική η εικόνα της πανδημίας σε σχέση με την άνοιξη»

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας σήμερα σε σύγκριση με αυτήν της άνοιξης, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι σε αυτή τη φάση οι άνθρωποι που νοσούν, νοσούν ελαφρύτερα ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εντατική θεραπεία εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί πάντοτε το καλοκαίρι είναι λιγότεροι επιθετικοί. «Όμως δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι αυτό θα συμβαίνει σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά από 2-3 βδομάδες».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στις ασπίδες προσώπου, εξηγώντας ότι δεν προστατεύουν αλλά σημείωσε ότι είναι αναγκαίες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. «Ο άνθρωπος που ψήνει δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μάσκα. Θα λιποθυμήσει, αυτό είναι κατανοητό όπως και επίσης και στον τραγουδιστή που πρέπει να βγει η φωνή του ή ένα λογοθεραπευτή όπου το παιδάκι πρέπει να βλέπει το στόμα του».

Τέλος, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε τραπέζι 15 ατόμων. «Το θέμα είναι να έχουμε μια κοινωνική δραστηριότητα φυσιολογική αλλά ασφαλή», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων