• Αναζήτηση

Κάν’ το όπως ο Ερντογάν: Ο Τραμπ απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ

Την απόφασή του να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ ανακοίνωσε, το βράδυ της Παρασκευής ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έχει υποψίες ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει σχεδόν 1 δισεκ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.

To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Η πλατφόρμα αρνείται να δώσει δεδομένα στις αρχές
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή την εβδομάδα θα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο «πρόταση» για το TikTok.

Το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία. Η πλατφόρμα ανέκαθεν αρνείτο ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.

Χθες, πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα επέβαλε στον όμιλο ByteDance να πουλήσει το TikTok. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημο διάταγμα για να αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρία να προχωρήσει σε πώληση της πολύ δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας, στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ και δήλωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στις ανάλογες ενέργειες.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι άμεσα σαφές ποιες εξουσίες έχει ο Τραμπ για να απαγορεύσει το TikTok, το οποίο στις ΗΠΑ έχει έως 80 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Δεν είναι επίσης σαφές με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση ή ποια νομικά προβλήματα εγείρει.

Ροή Ειδήσεων