• Αναζήτηση

Τραχήλα Δυτική Μάνη: Παραθαλάσσιο χωριό κτισμένο πάνω σε σπηλιές (video)

Η Τραχήλα (Σπηλαιογενής περιοχή) είναι παραθαλάσσιο χωριό κτισμένο
( πάνω σε σπηλιές) στον ομώνυμο μικρό όρμο 55 χλμ νοτιοανατολικά της Καλαμάτας. Ιστορικά είναι συνδεδεμένη με τη γειτονική Λαγκάδα, της οποίας υπήρξε επίνειο. Την 21η Ιουνίου του 1826 βομβαρδίστηκε από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, στα πλαίσια της εκστρατείας του Ιμπραήμ πασά εναντίον της Μάνης, ενώ τα επόμενα χρόνια γνώρισε ανάπτυξη καθώς υπήρξε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου με τα γειτονικά ορεινά χωριά και θαλάσσιος συγκοινωνιακός κόμβος.
Κοντά στον οικισμό υπάρχει σπήλαιο, γνωστό με την ονομασία Καταφύγιο ή Τρίωροφο της Τραχήλας, το οποίο διαθέτει σημαντική σπηλαιολογική πανίδα και ίχνη παλαιότερης κατοίκησης, καθώς στους προηγούμενους αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο σε περιόδους επιδρομών.
Στην Τραχήλα γεννήθηκε ο ποιητής Γιώργος Δανιήλ (Γεώργιος Γεωργακαράκος, 1938 – 1991).
H αγάπη των κατοίκων της είναι απέραντη, για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Zωντανή η παρουσία του Eξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Tραχηλιωτών που στελεχωμένος από τη νεώτερη γενιά δραστηριοποιείται στην εξύψωση του βιοτικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των συγχωριανών τους.
Στην Τραχήλα , κάθε καλοκαίρι γιαγιάδες με τα χέρια τους μαζεύουν το αλάτι που βρίσκεται στους βράχους. Το μανιάτικο αλάτι είναι προϊόν εξάτμισης του θαλασσινού νερού διά της φυσικής οδού με την ηλιακή θερμότητα.

ΠΗΓΉ: HOLIDAYS MANI

Ροή Ειδήσεων