• Αναζήτηση

Ανησυχία: Νεότεροι οι ασθενείς με κορωνοϊό, αυξημένα κρούσματα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταθερά γύρω στα 30 παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, σε ημερήσια βάση, στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δύο δεδομένα συνεχίζουν να ανησυχούν τους ειδικούς. Το πρώτο είναι η διασπορά στις μεγάλες πόλεις, καθώς παρουσιάζεται σημαντική άνοδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως έχει μειωθεί κατά 2 χρόνια μέσα σε δύο μήνες…

Κορωνοϊός – Σύψας: Καμπανάκι τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι θέμα που πρέπει να ανησυχήσει, καθώς φαίνεται πως ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Τα φαινόμενα συνωστισμού είναι αυτά που τρομάζουν ιδιαίτερα, καθώς σε περίπτωση κρουσμάτων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.
«Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση», είπε ο κ. Σύψας. «Εύχομαι να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και να βγει ομαλά ο Αύγουστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Περισσότερα κρούσματα, νεότεροι ασθενείς
Το δεύτερο στατιστικό στοιχείο που φέρνει στο «φως» ο ΕΟΔΥ και χρήζει προσοχής είναι πως μέσα στον Ιούλιο το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ 0,2 της μονάδας ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών. Την ίδια ώρα, μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-39 ετών που είχαν νοσήσει μέχρι την 1η Ιουλίου ήταν 31,1% (995 άτομα), ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι 31,7% (1.243 άτομα), δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,6 της μονάδας. Για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, η αύξηση το ίδιο διάστημα είναι μικρότερη. Έτσι έως την 1η Ιουλίου τα κρούσματα αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 1.339 (ποσοστό 41,8%), ενώ σήμερα οι ασθενείς από κορωνοϊό είναι 1.648 (ποσοστό 42,0%).

Αντιθέτως, σημαντική μείωση μέσα στον Ιούλιο παρουσιάζουν τα κρούσματα που παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου οι ασθενείς ήταν 665 (ποσοστό 20,8%), σήμερα, 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 779 (ποσοστό 19,8%). Δηλαδή, το ποσοστό όσων νόσησαν από κορωνοϊό μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε 26 ημέρες.

Κορωνοϊός: 27 κρούσματα, τα 19 σε πόλεις και νησιά

Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 27 νέα κρούσματα του προηγούμενου 24ωρου, τα 19 ήταν «εγχώρια», δηλαδή βρέθηκαν σε ελέγχους των ελληνικών πόλεων, ενώ τα υπόλοιπα ήταν εισαγόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 19 κρούσματα, τα 7 βρέθηκαν στην Αττική, ενώ στον «χάρτη» είναι συνολικά 9 περιοχές, δείγμα που δείχνει την ανησυχία που υπάρχει στους ειδικούς. Αναλυτικά, ο χάρτης με τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο, πλην των 8 «εισαγόμενων»:

επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
Κορωνοϊός: Στους 202 οι νεκροί, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκτός των 27 κρουσμάτων, υπήρξε και ένας ακόμη θάνατος. Πρόκειται για έναν 57χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 202. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Ανακοινώνουμε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. 1.174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ροή Ειδήσεων