• Αναζήτηση

Προς αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Η Τουρκία αποσύρει πολεμικά πλοία και κατεβάζει tweet για έναρξη ερευνών

Σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο καθώς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Η τουρκική πλευρά πάντως μέσω του λογαριασμού στο Twitter της πρεσβείας στις ΗΠΑ προκάλεσε ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet, στο οποίο ανέφερε ότι «το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο» και συνέχιζε προσθέτοντας ότι η «Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».
Το Oruc Reis ήταν και παρέμεινε αγκυροβολημένο.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Ωστοσο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον διέγραψε το επίμαχο tweet με το οποίο έκανε λόγο για έναρξη των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και το αντικατέστησε με άλλο που ανέφερε την αναγγελία της έρευνας από τις 21 Ιουλίου.

«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το νέο tweet που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Την ώρα, πάντως, που κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχωρούν προς τους ναυστάθμους τους, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις τους και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας. «Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τα πίσω στις βάσεις τους. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ», ανέφεραν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.

Ροή Ειδήσεων