• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των 97 κρουσμάτων, από πού προέρχονται -Προειδοποιήσεις για τοπικά lockdown

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση μετά τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων 4 ημερών, τα οποία εκτίναξαν τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονται στην Ελλάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την πανδημία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης, καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι και 182 συνολικά στη χώρα.

Από που προέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, η οποία μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών ως ισχυρή εστία επιδημίας.

Άλλες περιοχές που έκρουσαν επίσης τον συναγερμό στις αρχές είναι η Λαμία όπου καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία αφορούν όλα σε μία οικογένεια. Πρόκειται για έναν 85χρονο με τη σύζυγο του που διαμένουν στην Αμερική και επέστρεψαν πριν 15 ημέρες μαζί με την κόρη τους που είχε πάει να τους επισκεφτεί και τα τεστ στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικά. Ο ηλικιωμένος Ο παππούς μετά από 14 ημέρες εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας το Σάββατο. Μια ημέρα μετά την Κυριακή και άρχισαν ήπια συμπτώματα και στις δύο γυναίκες, αλλά και στον εγγονό του.

Παράλληλα, στην Τρίπολη καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Πρόκειται για έναν 63χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης χθες βράδυ και εν συνεχεία διακομίστηκε για καλύτερη παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, νοσηλεύεται ένας 66χρονος που επέστρεψε από την Τσεχία και εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του και ενώ βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.

Επίσης, στην Κοζάνη, δυο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Καθημερινή πλέον η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού -Σαφής προειδοποίηση για τοπικά lockdown
Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας θα είναι καθημερινή. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς για την επιστροφή των καθημερινών ενημερώσεων τόνισε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα. Παράλληλα, επισήμανε ότι «όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος» και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά του ΕΟΔΥ έστειλε σαφές μήνυμα για νέα μέτρα lockdown μετά τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η ακροτελεύτια παράγραφος της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ.

Είναι προφανής ο υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί του υπ. Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων lockdown σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί ή και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ. Αλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Καμπανάκι ειδικών για νέα, τοπικά lockdown
Αλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού.

Ηδη κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού – αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown
Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι επισήμαναν επίσης χθες πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές. Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων