• Αναζήτηση

O Αλ. Χαρίτσης κατέθεσε αναφορά προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε αναφορά προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρεται στις ζημιές των ελαιοπαραγωγών που προκλήθηκαν λόγω του προσφάτου καύσωνα και στον ιό καστανής ρυτίδωσης (TOBRV) που έχει προσβάλει την παραγωγή ντομάτας θερμοκηπίου, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο εισόδημα των παραγωγών. Κατόπιν αυτών ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών αιτείται την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και ειδική μέριμνα από το ΥΠΑΑΤ με χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αξιοπρεπώς τα προβλήματα που προέκυψαν στην παραγωγή τους.

Στην αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνονται:

– Οι ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας στην ελαιοπαραγωγή
– Οι επιπτώσεις στην παραγωγή ντομάτας θερμοκηπίου εξ αιτίας της προσβολής από τον ιό καστανής ρυτίδωσης (TOBRV)

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών την φετινή χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αλλά κυρίως με τον πρώιμο καύσωνα του Μαΐου, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας να πάθουν σοβαρή ζημιά στην καρπόδεση.

Παράλληλα στην καλλιέργεια της ντομάτας, σε πολλά θερμοκήπια της περιοχής, έχει εμφανιστεί και προσβάλλει τα φυτά ο ιός της καστανής ρυτίδωσης (TOBRV), με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο εισόδημα των παραγωγών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Α.Σ. Φιλιατρών επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το κόστος παραγωγής στα θερμοκήπια, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και η ζημιά που θα υποστούν οι παραγωγοί θα είναι μακροπρόθεσμη και μακροχρόνια, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε κίνδυνο απώλειας της ιδιοκτησίας τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο της Αναφοράς του ζητά ενημέρωση από τον ΥΠΑΑΤ για τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί

α) Για την άμεση μετάβαση κλιμακίου του ΕΛΓΑ προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν και
β) για τις αποζημιώσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών.

Ροή Ειδήσεων