• Αναζήτηση

Χάος στις ΗΠΑ: Διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο, στο καταφύγιο ο Τραμπ με την οικογένειά του

Σε ένα υπόγειο καταφύγιο για κάποιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και πηγή επιβολής του νόμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν εκεί για κάτι λιγότερο από μία ώρα, προτού μεταφερθεί στον επάνω όροφο. Μια πηγή επιβολής του νόμου και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσαν στο CNN πως η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον, μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο μαζί του. Σύμφωνα με την πηγή επιβολής του νόμου, το πρωτόκολλο λέει πως εάν μεταφερθεί στο καταφύγιο ο Ντόναλντ Τραμπ, το ίδιο πρέπει να κάνει και με όλα τα προστατευόμενα μέλη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τους υπαλλήλους που θα έπρεπε να πάνε σήμερα για δουλειά, να κρύψουν τα πάσο τους μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο εισόδου των μυστικών υπηρεσιών και να τα κρύψουν επίσης φεύγοντας, σύμφωνα με mail που είχε στα χέρια του το CNN. To mail επανέλαβε εντολές για τηλεργασία εφόσον είναι εφικτή και πως εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένη ασφάλεια» λόγω των διαμαρτυριών για την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τις Μυστικές Υπηρεσίες το Σάββατο για τον χειρισμό των διαδηλώσεων έξω από τον Λευκό Οίκο. Πάντως, οι New York Times ήταν αυτοί που ανέφεραν πρώτοι πως ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε στο προεδρικό καταφύγιο.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ έξω από τον Λευκό Οίκο
Έπαινοι Ντόναλντ Τραμπ στις Μυστικές Υπηρεσίες
Το Σάββατο, λίγες ώρες μόνο μετά την λήξη των διαδηλώσεων έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά από tweets επαίνεσε την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για την προστασία του μέσα στο οχυρωμένο αρχοντικό του την Παρασκευή το απόγευμα, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να νιώσει «πιο ασφαλής» καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από τον Λευκό Οίκο για τον θάνατο του Φλόιντ από τον αστυνομικό. Ο Πρόεδρος πρότεινε επίσης την χρήση σκυλιών και όπλων εντός των πυλών του Λευκού Οίκου.

Αργότερα την ίδια μέρα, μιλώντας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στην Φλόριντα, μετά την εκτόξευση του πυραύλου Nasa/SpaceX, ο Ντόναλντ Τραμ προειδοποίησε τους διαδηλωτές σε ολόκληρη την χώρα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην «πλειοψηφία των αστυνομικών» και κατηγόρησε την Antifa και την «ριζοσπαστική αριστερά» – χωρίς καμία απόδειξη – για τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με την οικογένειά του, μεταφέρθηκαν σε υπόγειο καταφύγιο εντός του Λευκού Οίκου για την προστασία τους
«Στέκομαι μπροστά σας ως φίλος και σύμμαχος σε κάθε Αμερικανό που αναζητά δικαιοσύνη και ειρήνη. Και στέκομαι μπροστά σας σε αντίθεση με οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται αυτή την τραγωδία για λεηλασία, ληστεία, επίθεση και απειλή» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα κάθε πολίτη να ζει χωρίς βία, προκατάληψη ή φόβο» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ προτού υποστηρίξει την «συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που είναι απίστευτοι από κάθε άποψη και αφοσιωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Διαδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο – Πέταξαν μπουκάλια, επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα
Η απόφαση για την μετακίνηση του Αμερικανού Προέδρου στο καταφύγιο ήρθε καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, φωνάζοντας συνθήματα, ρίχνοντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους αξιωματικούς και προσπαθώντας να σπάσουν τα μεταλλικά εμπόδια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλήθος αφαίρεσε τα μεταλλικά εμπόδια και άρχισε να σπρώχνει τους αστυνομικούς, με την Μυστική Υπηρεσία να τα αντικαθιστά συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας. Οι διαδηλωτές όμως δεν το έβαλαν κάτω, με τους πράκτορες να απαντούν στην «επίθεση» με τη χρήση σπρέι πιπεριού.

Ροή Ειδήσεων