• Αναζήτηση

Αρση μέτρων, 4ο στάδιο: Μεγάλο κρας τεστ, ανοίγουν σήμερα εστιατόρια, καφέ, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Το τέταρτο στάδιο άρσης των μέτρων είναι σε ισχύ από σήμερα, καθώς μετά από καιρό ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα εστίασης, ενώ απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς τα νησιά.

Από σήμερα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πελάτες τους, καθώς μετά από δύο μήνες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, αλλά κάτω από ειδικό καθεστώς.

Εστίαση: Τα μέτρα και οι κανόνες
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Προς το παρόν δεν θα γίνεται χρήση εσωτερικών χώρων, αλλά μόνο εξωτερικών, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει πως στόχος είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι ως τις 15 Ιουνίου, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, αλλαγμένα θα είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.

Οδηγίες για τους εργαζόμενους και τους καταστηματάρχες έχει δώσει και ο ΕΦΕΤ. Αναλυτικά:

Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away).
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.
Αρση μέτρων: Ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα νησιά
Από σήμερα, απελευθερώνονται όλες οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Ηδη αυτό ισχύει εδώ και μία εβδομάδα για την Κρήτη, αλλά από σήμερα είναι ελεύθερη η μετακίνηση σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, με τον περιορισμό μετακινήσεων να κλείνει με αυτόν τον τρόπο.

Ηδη, από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων για σήμερα (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Με ερωτηματολόγιο η επιβίβαση στα πλοία
Και σε αυτή την περίπτωση, τα ταξίδια θα γίνονται κάτω από ειδικό πρωτόκολλο για τους επιβάτες, καθώς τα πλοία δεν επιτρέπεται να φιλοξενήσουν πάνω από το 50% των επιβατών, με μοναδική εξαίρεση αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες, που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Οι επιβάτες για να ταξιδεύουν, θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για ταξίδια διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών. Τα ερωτηματολόγια μπορούν να προμηθευτούν οι επιβάτες είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ακτοπλοϊκές εταιρίες, ενώ μπορούν και να εκτυπώσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται συμπληρωμένα από τους επιβάτες σε μέλη του πληρώματος του πλοίου, κατά την επιβίβαση.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή με τον ιό, με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται στο ερωτηματολόγιο, τις τελευταίες 14 ημέρες δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση. Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδας – Ιταλίας).

Οι αναλυτικές οδηγίες για τα πλοία
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περασμένη εβδομάδα για τα δρομολόγια των πλοίων, αφορούν κυρίως:

Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.
Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.
Αρση μέτρων: Διευρύνεται ο αριθμός πτήσεων εσωτερικού

Από σήμερα θα διευρυνθεί και ο αριθμός εσωτερικών πτήσεων στην χώρα, ενώ σταδιακά θα αυξηθούν και αυτές του εξωτερικού. Από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι πτήσεις με προορισμούς τα ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος), αλλά και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν σταδιακά να πραγματοποιούνται πτήσεις προς άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη.

Αρση μέτρων: Ανοίγουν ΑΕΙ, δομές και αθλητικές εγκαταστάσεις
Από σήμερα επίσης επαναλειτουργούν και οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί.

Επίσης, από σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Για να κάνουν χρήση τους ωστόσο οι αθλούμενοι πολίτες, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να επιδείξουν στις εισόδους, το «δελτίο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Τέλος, τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά σήμερα, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

Ροή Ειδήσεων