• Αναζήτηση

Δένδιας για Εβρο: Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα

Ο Νίκος Δένδιας κατέρριψε για άλλη μια φορά τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και εξήγησε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά ανοησία τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα. Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό όπως και καμία κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.
Δένδιας: «Να σταματήσουν οι ανοησίες»

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

«Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού», επεσήμανε.

Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια «υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αιώνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926
Απάντηση στην αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας, για τη συνοριακή γραμμή του Έβρου δίνουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Το χρονικό της υπόθεσης στον Εβρο
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού, λόγω της αλλαγής της κοίτης του ποταμού. Από την ελληνική πλευρά, είχε γίνει διάβημα προς τη γείτονα κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Το ζήτημα προέκυψε το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού. Ο λόγος για τη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Εβρου η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα αυτό δεν είναι νέα και σχετίζεται με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου, η οποία έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Στην αρχική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «fake news».

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΥΕΘΑ: Δεν υπήρξε ποτέ κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν υπήρξε πότε κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, με αφορμή τα τεκταινόμενα στον Έβρο, το ΥΕΘΑ σημείωσε σχετικά: «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους», πρόσθεσε.

Πολιτική αντιπαράθεση και εντονή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ
Εντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη».

Προσθέτει ότι «οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους». «Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση», σχολιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ που «συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Σχολιάζει πως «όταν δε μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Απάντηση Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ
«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.

Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε”». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Ροή Ειδήσεων