• Αναζήτηση

Ο Χατζηδάκης επαναφέρει το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία προέβη στον ορισμό δικηγόρου για τον χειρισμό της προσφυγής της κατά της απόφασης της ΡΑΕ

Την βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “να πάει το φυσικό αέριο σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται και στην Πελοπόννησο και στην Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία” υπογράμμισε ο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο υπουργός, ο οποίος ανέτρεψε επί της ουσίας όλο το σκηνικό που είχε προκύψει μετά την απόφαση της ΡΑΕ, έκανε την πιο πάνω δήλωση απαντώντας σε βουλευτές που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες για την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία απεντάσσονται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας από τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο μεταξύ, ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε στη συνεδρίασή της σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου, τον ορισμό δικηγόρου η οποία θα χειριστεί την προσφυγή που η Περιφέρεια έχει ασκήσει εναντίον της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία την εξαιρεί από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).

Στην εν λόγω δικηγόρο, σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε, ανατίθενται όλες οι “κατά νόμο ενέργειες και νομικοί χειρισμοί για την προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σε σχέση με το πιο πάνω ζήτημα.

Οπως σημειώνεται στην εισήγηση, μεταξύ άλλων, “βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η συνεργασία με τη ΔΕΔΑ, με στήριξη του προγράμματός της για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και επέκταση του αρχικού σχεδιασμού της”.

Στην ίδια εισήγηση περιγράφεται, σε αδρές γραμμές, το ιστορικό της υπόθεσης, καθώς αναφέρεται ειδικότερα:

“Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τις υπ’ αριθμ. l-219643/03.04.2017 και l-219644/03.04.2017 αιτήσεις για τη χορήγηση Αδειας Διανομής και Αδειας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένου του πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2017 – 2021, στο οποίο περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πόλεις αυτής (Τρίπολη, Κόρινθος, Αργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη).

Με τις υπ’ αριθμ. 1318/2018 και 1319/2019 αποφάσεις της ΡΑΕ χορηγήθηκαν στη ΔΕΔΑ οι Αδειες Διανομής (ΦΕΚ B 5905/31.12.2018) και Διαχείρισης (ΦΕΚ B 5903/31.12.2018) αντίστοιχα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ΔΕΔΑ προχώρησε στην υποβολή στη ΡΑΕ του Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου Φυσικού Αερίου για την προσεχή πενταετία (2020 – 2024). Κατά τη διαδικασία αυτή, η ΡΑΕ φέρεται να προκρίνει την απένταξη των έργων που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό”.

Ροή Ειδήσεων