• Αναζήτηση

Αρση μέτρων: Στις 10 Ιουνίου το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου παραμένει το ζήτημα του τουρισμού, με την κυβέρνηση να προχωρά βήμα-βήμα στις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου και των ξενοδοχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος αρχικά για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των μετακινήσεων που, όπως έχει γίνει γνωστό, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου. Οταν, δηλαδή, θα τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων
Επόμενο στάδιο στη άρση των περιοριστικών μέτρων είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τα τουριστικά καταλύματα, για τα οποία οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν την επαναλειτουργία τους στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνει δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου.
Όλες οι αποφάσεις πάντως λαμβάνονται από το κυβερνητικό επιτελείο με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για τον τουρισμό την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Από Δευτέρα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη, καθώς το νησί θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει για επισκέπτες μετά την επιβολή περιορισμού των μετακινήσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι οδικές μετακινήσεις προς την Εύβοια, ενώ οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου.

Επίσης από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, πάντα με βάση τα μέτρα ασφαλείας, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι όλοι οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και στις οδικές μεταφορές (πούλμαν, ΚΤΕΛ, τρένο) θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα. «Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα, και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν όχι μόνο τους ταξιδιώτες αλλά και όλα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες του χώρου για ένα πλοίο, αεροπλάνο ή ταξιδιωτικό γραφείο», είπε ο κ. Πέτσας.

Τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία

Όσον αφορά στις μετακινήσεις με πλοίο, στο σχέδιο για τα μέτρα ασφαλείας στην ακτοπλοΐα είχε αναφερθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης είχε αναφέρει συγκεκριμένα για τα πλοία ότι θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%. Σχετικά με τις «αεροπορικές θέσεις», έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται. Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου, θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μη σταματάει καθόλου.

Μέτρα και στα τρένα
Όσον αφορά στις μετακινήσεις με τρένο, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τη Δευτέρα θα επανεκκινήσουν δρομολόγια στον άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, και σε αυτή την περίπτωση όμως κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Το προσωπικό χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.
Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
Γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
Γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.
Υπάρχει έλεγχος στις επιβιβάσεις.
Όλα τα εισιτήρια εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις αεροπορικές μετακινήσεις
Πιο κρίσιμες ωστόσο για την επανέναρξη της λειτουργίας του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα θεωρούνται οι ανακοινώσεις για τις αεροπορικές μετακινήσεις οι οποίες θα δώσουν και το «πράσινο» φως για την υποδοχή στη χώρα ξένων τουριστών.

Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες και το προσωπικό, δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών, ενώ δεν θα διατίθεται κάποιο ποτό ή φαγητό.
Ωστόσο, μεγάλο ερώτημα παραμένει ο τρόπος που θα πιστοποιείται ότι οι επιβάτες είναι υγιείς ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην Ελλάδα από εισαγόμενα κρούσματα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Κομισιόν στις συστάσεις που παρουσίασε για τον τουρισμό την Τετάρτη δεν συμπεριέλαβε την ελληνική πρόταση για τεστ έως και 72 ωρών πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Ροή Ειδήσεων