• Αναζήτηση

Σιωπηρή παράταση για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ του οδικού άξονα «Καλαμάτα – Ριζόμυλος»

Απάντηση δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο αίτημα που και ο Δήμος Καλαμάτας είχε καταθέσει για παράταση του χρόνου διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, Νομού Μεσσηνίας». Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και όσον αφορά στο χρόνο διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, Νομού Μεσσηνίας», σας γνωρίζουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΔΙΠΑ, τα εξής:

1. Με το υπ’ αριθ. 18332/921/18.2.2020 έγγραφο της ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ, διαβιβάστηκε η ΜΠΕ στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει δημοσιοποίηση (προς ενημέρωση του κοινού) και για την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.4014/2011 (Α΄209) και την ενότητα Β του άρθρου 4 της Κ.Υ.Α. 2 167563/ΕΥΠΕ/2013 (Β΄ 964). Παράλληλα έγινε ενημέρωση ότι καθίσταται η ΜΠΕ διαθέσιμη (ανοικτή στην πρόσβαση) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΗΠΜ.

2. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, εκ της κείμενης νομοθεσίας, διαδικασίες, η δημόσια διαβούλευση για το έργο θα διενεργείται μέχρι και 05/05/2020. Ωστόσο, στις πρόνοιες του νομοθέτη (άρθρο 3, παραγ. 4 του Ν.4014/2011), υπάρχει η δυνατότητα για παράταση του προαναφερόμενου χρόνου (το πολύ μέχρι το διπλάσιο των αρχικά προβλεπόμενων προθεσμιών) εφόσον πρόκειται για ιδιαιτέρως σύνθετα έργα και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της υπηρεσίας και έκδοσης σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

3. Σε σχέση με το ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το μέγεθος του έργου, κρίνεται ότι δεν πρόκειται για ιδιαιτέρως σύνθετο έργο, ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 (παραγ. 4) του Ν.4014/2011. Ωστόσο και λαμβάνοντας υπόψη:

α) την επικρατούσα έκτακτη υγειονομική κατάσταση,

β) τους σχετικούς περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για προφύλαξη,

γ) την έλλειψη ουσιωδών γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες και φορείς (λόγω των προηγούμενων)

η παράταση του χρονικού διαστήματος (πέραν της 5ης Μαΐου) είναι επιβεβλημένη και θα πραγματοποιηθεί σιωπηρώς (ανεξαρτήτως της τυπικής προθεσμίας λήξης της διαβούλευσης), προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επάνοδο στην κανονικότητα και ορθή λειτουργία των συλλογικών οργάνων, προς λήψη των απαραίτητων αποφάσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, Νομού Μεσσηνίας».

4. Τέλος επισημαίνεται το εξής, δεδομένης της καθολικής εφαρμογής και λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ), η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων πραγματοποιείται μέσω αυτού, οπότε η διαδικασία δημοσιοποίησης και διαβούλευσης, ως προς την πρόσβαση στο περιεχόμενο της ΜΠΕ και την υποβολή απόψεων/γνωμοδοτήσεων/αποφάσεων, διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό».

Σημειώνεται πάντως, ότι η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ το θέμα θα εισαχθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. όταν το Σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου με φυσική παρουσία των μελών του.

Ροή Ειδήσεων