• Αναζήτηση

Kορωνοϊός: Τα σταγονίδια του ιού μπορούν να ταξιδέψουν έως 8 μέτρα, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο τονίζουν την ανάγκην των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Lydia Boyrouiba θεωρεί ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν αρκεί.

Η Lydia Boyrouiba ερευνά εδώ και χρόνια την δυναμική των εκπνοών (βήχα και φτάρνισμα) στο Fluid Dynamics of Disease Transmission Laboratory και διαπίστωσε ότι οι εκπνοές δημιουργούν αέρια νέφη που μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8,2 μέτρα.
Όπως σημειώνει το USA Today η έρευνά της θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την παγκόσμια πανδημία COVID-19, αν και τα μέτρα που απαιτούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αφορούν σε περίπου ένα και δύο μέτρα απόσταση, αντίστοιχα.

Μιλώντας στο USA Today η Bourouiba τόνισε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών που εκπονούν σήμερα η ΠΟΥ και το CDC σχετικά με τις ανάγκες για εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη».

Η Lydia Bourouiba προειδοποιεί στην πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Αντί για την υποτιθέμενη απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων που θα πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας, η Bourouiba προειδοποιεί ότι«τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα όλων των μεγεθών μπορούν να ταξιδέψουν από 7 έως 8,2 μέτρα».

Η έρευνά της που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association»προειδοποιεί επίσης ότι τα σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες και τα «υπολείμματα ή πυρήνες σταγονιδίων» μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για ώρες.

Η Bourouiba στέκεται σε μία έκθεση του 2020 από την Κίνα που έδειξε ότι τα σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να βρεθούν στα συστήματα εξαερισμού των δωματίων σε νοσοκομεία με ασθενείς με Covid-19.

Η Bourouiba εκφράζει φόβους, ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι «παρακολουθεί με προσοχή τα νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα ανανεώσει την επιστημονική ενημέρωση καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες».

Ροή Ειδήσεων