• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Γιατί η Ιταλία θρηνεί τόσο πολλούς νεκρούς -Ο ρόλος της ύφεσης της εποχικής γρίπης

Η περίπτωση της Ιταλίας αποτελεί αίνιγμα για τους περισσότερους: Πώς γίνεται μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων να θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού;

Ένα στοιχείο, που πιθανώς θα συμβάλει στην απάντηση του γρίφου, είναι ότι η εποχική γρίπη τη σεζόν 2019 – 2020 σκότωσε λιγότερους ηλικιωμένους Ιταλούς από το μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Oι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρά, χρόνια υποκείμενα νοσήματα που γλίτωσαν το θάνατο από τη γρίπη στο διάστημα Νοεμβρίου – Ιανουαρίου αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο του νέου κορωνοϊού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει η εν λόγω έκθεση, που ανέλυσε δεδομένα από 19 πόλεις της Ιταλίας μέχρι τις 21 Μαρτίου, οι λιγότεροι θάνατοι από τη γρίπη «οδήγησαν σε μια αύξηση της δεξαμενής των πλέον ευάλωτων» στο νέο κορωνοϊό. Κι αυτοί οι ευάλωτοι Ιταλοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην Covid-19 από τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που ίσως ενέτεινε τις επιπτώσεις της επιδημίας στους ηλικιωμένους. Στις πόλεις της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες θρηνούν και τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό, η θνησιμότητα από τη γρίπη σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν κατά 6% μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ενώ στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κατά 3% κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

To παραπάνω γράφημα, που συνοδεύει την έκθεση αυτή, δείχνει σύμφωνα με το Bloomberg, ότι στη διάρκεια της επιδημίας μέχρι τις 21 Μαρτίου οι θάνατοι την ηλικιωμένων είχαν ήδη αγγίξει τα επίπεδα των δύο προηγούμενων σεζόν γρίπης αν και ήταν λιγότεροι από εκείνους που προκάλεσε η γρίπη το 2016-2017. Με τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες φέτος το χειμώνα στην Ιταλία η γρίπη ήταν λιγότερο φονική, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Υγείας.

Ροή Ειδήσεων