• Αναζήτηση

Ο Βαρουφάκης έδωσε USB με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup -Ο Τασούλας του το επέστρεψε ως «απαράδεκτο»

Ενα στικάκι με τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που είχε κάνει το 2015 παρέδωσε σήμερα στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής τού το επέστρεψε ως απαράδεκτο.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν αποχωρήσει από τη Βουλή (για «να πάει στην κηδεία του καλύτερού του φίλου», όπως είπε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25) παρέδωσε έναν φάκελο με ένα στικάκι που περιείχε τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup που είχε κάνει ο κ. Βαρουφάκης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πώς θα χειριστεί το θέμα.

Ο Κώστας Τασούλας κατέκρινε την κίνηση αυτή και ενημέρωσε το Σώμα ότι με κλητήρα θα επιστρέψει το στικάκι στον Γιάνη Βαρουφάκη, ως «απαράδεκτο». «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι -όπως δεν είναι και η Βουλή- αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικρότησε την απόφαση του προέδρου της Βουλής. «Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», τόνισε.

«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το ’15 στο Eurogroup, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup, που δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέγνωσε μάλιστα απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι η «αλήθεια και η διαφάνεια τρομάζουν» και τονίζει ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

ΚΙΝΑΛ για Βαρουφάκη: Αν θέλει ας δώσει τις υποκλοπές του με ευθύνη του, να μην κάνει τη Βουλή πλυντήριο
Την κίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη να παραδώσει το στικάκι με τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup από το 2015 στη Βουλή σχολιάζουν κύκλοι του ΚΙΝΑΛ.

«Αν θέλει να δώσει τις υποκλοπές του ο κ.Βαρουφάκης να το κάνει με ευθύνη του και να μην επιχειρεί να κάνει τη Βουλή πλυντήριο . Σε κάθε περίπτωση για όλα τα θέματα οικονομίας έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή από την πρώτη μέρα που μπήκε στο Ευρώ», τονίζουν οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/baroyfakis-edose-stikaki-ihografiseis-tasoylas-epestrepse

Ροή Ειδήσεων