• Αναζήτηση

Αύριο η Φώφη στον Μητσοτάκη -Οι συνομιλίες για εκλογικό νόμο, ποιον θέλει για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Με αποκλειστικό στόχο την προώθηση ενιαίας στάσης στα εθνικά θέματα θα προσέλθει η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή στις 13:00 στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Φώφη Γεννηματά στη συνομιλία της με τον Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, θα κινηθεί στο τρίπτυχο των θέσεων:

Είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση διεθνών συμμαχιών.
Απαιτείται άμεση ποιοτική αναβάθμιση για ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συζητά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, αλλά αποκλειστικά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από το βήμα της Βουλής είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα ομοψυχίας και σκληρής γραμμής έναντι όποιας -πραγματικής και όχι στα λόγια- επιβουλής. «Εχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα ώστε να καταστεί φανερό ότι όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι».

Η στάση Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο
Στο θέμα του εκλογικού νόμου, τις βασικές γραμμές του οποίου θα παρουσιάσει στις συναντήσεις του με τους αρχηγούς ο πρωθυπουργός, όπως διεμήνυαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά αφενός θα ακούσει επίσημα τις προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του κόμματος.

Οι ενστάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές και νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνεί μεν με το κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, διαφωνεί ωστόσο στην προοπτική να φτάνει και τις 50 έδρες (σε περίπτωση πχ που το ποσοστό του ανέρχεται στο 40%) αντιπροτείνοντας ανώτατο όριο τις 35 έδρες -ίσως έως 40. Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με αυτό τον αριθμό εδρών (35-40) δεν διασφαλίζεται αυτοδυναμία. Είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί να είναι πιο εύκολη η συγκρότηση κυβερνήσεων συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή, επιδιώκοντας προφανώς για τον εαυτό του ένα ρόλο-κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις.

Επιπλέον στο Κίνημα Αλλαγής διαφωνούν με όσα διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές για την πριμοδότηση δύο εδρών ανά μονάδα από το 25% και πάνω. Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πρώτο κόμμα να παίρνει μπόνους έναν βουλευτή για κάθε 0,5% επιπλέον του 25%. Κάτι που σημαίνει ότι με ποσοστό 35% το πρώτο κόμμα θα έχει μπόνους 40 εδρών (20 βουλευτές συν τους 20 που θα έχει επειδή περνά το όριο του 20%). Η αντιπρόταση της Χ. Τρικούπη είναι η ενίσχυση του πρώτου κόμματος να είναι μία έδρα για κάθε ποσοστό άνω του 25%, άρα για ένα ποσοστό της τάξης του 35% να έχει μπόνους 30 εδρών.

Δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης, εκτιμούν στη Χ. Τρικούπη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Χ. Τρικούπη δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για σενάριο πρόωρων διπλών εκλογών (είτε σύντομα, είτε το φθινόπωρο) από τον άρτι εκλεγέντα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στο iefimerida.gr τόνιζε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές» εκτιμούν με σιγουριά στη Χ. Τρικούπη, θεωρώντας ότι σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκπορεύονται από άλλους χώρους για να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς. Τα σενάρια αυτά ήθελαν το ΚΙΝΑΛ να ελπίζει σε πρόωρες εκλογές και σε μια νέα ήττα του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει η Χ. Τρικούπη πιο ενεργό ρόλο στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. «Πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, ούτε σκεφτόμαστε ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει στις εκλογές. Εμείς θέλουμε να είμαστε ενισχυμένοι και να πιέσουμε για προοδευτικές λύσεις» λέει στο iefimerida.gr στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Τέλος, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, δεν προτίθεται να ανοίξει η ίδια συζήτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα του προσώπου που θα επιλέξει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Βέβαια, το ίδιο έλεγαν και πριν την συνάντηση Γεννηματά-Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων, όπου τελικά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ «έβγαλε είδηση» όταν είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό αν έχει καταλήξει στο πρόσωπο και εκείνος της είχε απαντήσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του την περίοδο των Χριστουγέννων «στο βουνό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεννηματά: Σημίτης, Βενιζέλος και Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις για ΠτΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10|12|2019 | 15:45
Από την Χ. Τρικούπη πάντως επιμένουν να μην μπαίνουν σε ονοματολογία για πρόσωπα, επαναλαμβάνοντας επίμονα και σταθερά όσα είχε πει η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στο iefimerida.gr: «Όχι» σε κάθε πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά και την παράταξη της ΝΔ.

Από εκεί και πέρα είναι ανοικτοί σε συζήτηση για κάθε πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να προτείνει ούτε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ούτε κάποιων εκ των κ.κ. Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, πρόσωπα που η ίδια η Φ. Γεννηματά είχε δηλώσει πως πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Επιπλέον, στο ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ti-tha-pei-i-fofi-gennimata-ston-kyriako-mitsotaki-gia-ethnika-eklogiko-nomo-proedro

Ροή Ειδήσεων