• Αναζήτηση

Βρετανία: Αρχισε η κούρσα διαδοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα

Με έξι μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενους ξεκίνησε σήμερα επίσημα η πρώτη μέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων στον αγώνα διαδοχής για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος, στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος που διατήρησε την έδρα του στη Σκοτία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ίαν Μάρεϊ, αλλά και η σκιώδης υπουργός Αθλητισμού Ροζένα Αλίν Καν, ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν την υποψηφιότητά τους για την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο αγώνας ξεκινά με την δηλωμένη συμμετοχή των έξι επίδοξων διαδόχων, της σκιώδους υπουργού Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λογκ Μπέιλι, του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών Έμιλι Θόρνμπερι, του σκιώδους υπουργού Οικονομικών Κλάιβ Λιούις, και των βουλευτών Λίζα Νάντι και Τζες Φίλιπς. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα λήξει το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου.
Πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου επικεφαλής των Εργατικών
Οι 203 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν δηλώσει επίσημα το πρόσωπο που στηρίζουν για την ηγεσία, ενώ οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 22 βουλευτές για να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση του αγώνα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει εξάλλου να έχουν συγκεκριμένο ποσοστό υποστήριξης από τις προσκείμενες στο κόμμα εργατικές ενώσεις και από τις τοπικές οργανώσεις. Η εκλογή των επικρατέστερων υποψηφίων θα γίνεται από τα μέλη του κόμματος για το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μέσα από μία διαδικασία γύρων, στην οποία θα εξαλείφεται αυτός με το μικρότερο ποσοστό υποστήριξης, μέχρι κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Στις 4 Απριλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου επικεφαλής του κόμματος σε ειδικό συνέδριο.

Η Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, που μαζί με τον Κέιρ Στάρμερ εμφανίζονται να έχουν προβάδισμα ανάμεσα στους μέχρι στιγμής υποψηφίους, σύμφωνα με μετρήσεις της YouGov που έγιναν κατά τη διάρκεια των γιορτών ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση του προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ίαν Λέιβερι – και ετέρου υποστηρικτή του Τζέρεμι Κόρμπιν – ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία, όπως και από την απόφαση της σκιώδους υπουργού Παιδείας ‘Αντζελα Ρέινερ να διεκδικήσει την θέση της αντιπροέδρου.

Από την πλευρά της, η Ρεμπέκα Λόνγκ Μπέιλι, που έχει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας των Κορμπινιστών, κατά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της συμμετοχής της δήλωνε υπέρμαχος της σοσιαλιστικής ατζέντας, αλλά και των έργων του Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο υπερασπίστηκε και στην πρώτη της συνέντευξη σήμερα ως υποψήφιας για την ηγεσία, παρόλο που παραδέχτηκε ότι η ηγεσία του ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική ήττα, μαζί με τη θέση του κόμματος στο Brexit και τα προβλήματα αντισηματισμού.

Αργότερα σήμερα οι υποψήφιοι θα κάνουν τις πρώτες προεκλογικές τους τοποθετήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, σε μία κλειστή διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/bretania-arhise-koyrsa-diadohis-sto-ergatiko-komma

Ροή Ειδήσεων