• Αναζήτηση

Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη Βουλή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 8%

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, της τάξεως του 8% θα ανακοινώσει από τη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020, αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμα θετικό μέτρο στο πλαίσιο της μείωσης των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8%. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο. Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του επόμενου Αυγούστου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με προοπτική κατάργησής της μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας αλλά και την πρώτη δόση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην μείωση των φόρων και την συγκράτηση των δαπανών με στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης τους.
Έμφαση σε δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί και στα δύο νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές. Το πρώτο θα αφορά στη θέσπιση κανόνων για τις διαδηλώσεις ενώ το δεύτερο θα σχετίζεται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προβλέπει προσωπικό ασφαλείας σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων με χαμηλή συμμετοχή εργαζομένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι και οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Εντός πρώτου εξαμήνου η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα αναφέρει ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 «όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν για πρώτη φορά σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και αποδεικνύεται στην πράξη ότι «οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη». Επίσης θα περιγράψει τα οφέλη για τους πολίτες από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων για την οικονομία, να αναφερθεί σε επιπλέον ελαφρύνσεις για το επόμενο έτος, όπως μια γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και κατά 40%.

Κομβική θεωρείται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την συζήτηση με τους εταίρους το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και εφόσον έχει θετική κατάληξη, όπως πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου, θα παράσχει επιπλέον δυνατότητες για επιθετική μείωση των φόρων.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-boyli-nea-meiosi-toy-enfia-8

Ροή Ειδήσεων