• Αναζήτηση

O B. Tζαμουράνης για τη διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Το θέμα που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στην τοπική αλλά και στην πανελλήνια ειδησεογραφία ήταν η απόφαση του ΔΣ Καλαμάτας(2/12/2019) για διακοπή της σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με την WIND σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος 5G στην Καλαμάτα.
Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα ΜΜΕ και κυρίως από το Διαδίκτυο ήταν δυσφημιστική για την πόλη και τους κατοίκους της και χλευαστική για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Η απόφαση του ΔΣ όμως της περασμένης συνεδρίασης πέραν των όσων διαδραματίσθηκαν ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς λαθών και παραλείψεων στα οποία αξίζει να σταθούμε…

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχει κινητοποίηση ορισμένων ομάδων πολιτών κατά της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στην Καλαμάτα και ότι παρότρυναν (ή πίεζαν) Δημοτικές Παρατάξεις να φέρουν το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο. Μάλιστα είχαν διαδηλώσει την αντίθεσή τους αυτή τόσο με διάφορες εκδηλώσεις (μία μάλιστα στο νέο Δημαρχείο) αλλά και με επίσκεψη στον Δήμαρχο. Τι έκανε ο κ.Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αλλά και η WIND για ν’ αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη;
Η μεν Δημοτική Αρχή υποβαθμίζοντας ίσως το θέμα δεν πήρε τις πρωτοβουλίες που έπρεπε, η δε WIND περιορίσθηκε σε μία συνέντευξη τύπου η οποία περισσότερο προκάλεσε κάποιους παρά έδωσε καθησυχαστικές απαντήσεις.

Η κατάθεση από πλευράς Δημοτικής Αρχής για ψήφιση της πρότασης «περί μη ανανέωσης της σύμβασης με την WIND» (η οποία λήγει την 31/12/2019), η παραδοχή του Δημάρχου ότι η σύμβαση αυτή πρέπει να προσφέρει περισσότερα ανταλλάγματα στο Δήμο, το γεγονός ότι έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών και οι αβεβαιότητες της σύμβασης όπως περιγράφονται στις παραγράφους 4.1: « η τεχνολογία 5G δεν είναι ώριμη, ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο… Ως εκ τούτου δεν παρέχεται οιασδήποτε φύσεως εγγύηση για τ’ αποτελέσματα του πιλοτικού και της δράσης» και 4.4 «δεν εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης, ούτε την άρτια και ορθή λειτουργία των υπηρεσιών που θα επιλεγούν» είχαν ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση της διακοπής της σύμβασης.
Η εμφανής αδυναμία του Προέδρου του ΔΣ να κρατήσει την συζήτηση στο επίπεδο που αρμόζει και η χαοτική κατάσταση που επικράτησε, είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουν απαρατήρητες νηφάλιες τοποθετήσεις), να μην δοθούν εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με την αδειοδότηση των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί, για την ύπαρξη μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπει ο Νόμος κ.ά, που ενδεχομένως να καθησύχαζαν κάποιους στο ακροατήριο και να επικρατήσουν οι κραυγές που έδωσαν τροφή στα κάθε είδους χλευαστικά σχόλια.
Σε ότι δε αφορά την δημοτική μας παράταξη οι τοποθετήσεις όλων μας κάθε άλλο παρά κατά της τεχνολογικής προόδου ήταν ( βλέπε πρακτικά συνεδρίασης).

Είμαστε προφανώς υπέρ κάθε τεχνολογικής εξέλιξης που προάγει την ζωή των ανθρώπου, υπό τον όρο πάντα της προστασίας της ζωής και του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζει.

Έτσι όσοι βιάστηκαν ηθελημένα ή αθέλητα, να βάλουν όλους τους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών στο ίδιο τσουβάλι και να μας ταυτίσουν με τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση της πόλης έκαναν μεγάλο λάθος.

Αυτά όμως ανήκουν στο χθες. Εκείνο που πρέπει να μας αποσχολήσει τώρα είναι η επόμενη μέρα. Τι πρέπει να κάνουμε για ν’ αποκαταστήσουμε την τρωθείσα για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες φήμη της πόλης μας (η πρώτη ήταν ο Σαϊτοπόλεμος το περασμένο Πάσχα).

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πλέον χρέος της Δημοτικής Αρχής:

να αναλάβει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (Υπ. Ψηφιακής πολιτικής, ΕΕΑΕ, Δημόκριτος), Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και την WIND, καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. Αν μάλιστα διοργανώσει και διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το 5G, τότε η πόλη θα διαφημισθεί διεθνώς ως επίκεντρο πλέον ενημέρωσης και προβληματισμού.
να δώσει στη δημοσιότητα για ενημέρωση των δημοτών όλα τα στοιχεία για τον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί, τις άδειες των αρμοδίων αρχών, τα αποτελέσματα των μετρήσεων και ό,τι άλλο στοιχείο όπως έπρεπε να είχε κάνει.
να φέρει σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ψηφιακών υποδομών που έχει ανάγκη η περιοχή, μέρος του οποίου να είναι ο Ψηφιακός Δήμος, με περισσότερα οφέλη για τους δημότες, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο κ. Δήμαρχος.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν, έστω και καθυστερημένα.

Β. Τζαμουράνης

Δημ. Σύμβουλος επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Ροή Ειδήσεων