• Αναζήτηση

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες, που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική κ.λπ.), σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Οι στατιστικές είναι περισσότερο από ανησυχητικές, με την άσκηση της έμφυλης βίας να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, το 1/3 των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους (ενδοοικογενειακή βία), 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού (βία στην κοινωνία), ενώ περίπου το 40% με 50% των εργαζομένων γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους (πηγή: http://www.un.org/).
Η διεθνής αναγνώριση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών ως εγκλήματος και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο είναι εδραιωμένο στη διάκριση με βάση το φύλο, καθιστά όλο και πιο αναγκαίο και επίκαιρο το έργο του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, για την πρόληψη, την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, αλλά και την άμεση αποκατάσταση των έμφυλων διακρίσεων γενικότερα.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, αλλά και στην παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες παραπομπής, εργασιακή, νομική συμβουλευτική, νομική βοήθεια κ.ά.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), με την ανάρτηση πανό, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για την Ημέρα αυτή, στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου της Καλαμάτας, από τις 23/11/2019 έως και τις 25/11/2019. Επιπλέον, την 25η Νοεμβρίου, θα φωταγωγηθεί το κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού πάνω στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων, αυτό πρέπει να κατανοήσουμε, και όλες/οι μαζί να στοχεύσουμε στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψή της. Το Κέντρο, ως Υπηρεσία Πρώτης Γραμμής, καλεί όλες και όλους προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα στελέχη του
Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών
Δήμου Καλαμάτας,
Κατσίποδα Βασιλική-Σοφία (κοινωνιολόγος)
Στρατάκου Μαρία (κοινωνική λειτουργός)
Μιχαλοπούλου Δήμητρα (ψυχολόγος).

Η πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
Οδός Περρωτού και Μαντίκλου
Τηλ. 27210 99225, 99212, 99222
Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 16:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή
Σελίδα facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
Πηγή: https://www.kalamata.gr/

Ροή Ειδήσεων