• Αναζήτηση

Eως 400 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα -Ο Μητσοτάκης αποφασίζει πού και πώς θα δοθεί

Πρώτα θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός την Πέμπτη και μετά θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα- εκτός απροόπτου- ο Πρωθυπουργός να ορίσει ποιοι πολίτες θα ενισχυθούν εισοδηματικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ως τον Οκτώβριο και οι πρώτες τάσεις για το Νοέμβριο, δείχνουν ότι το φετινό υπερπλεόνασμα θα είναι κατά τι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Προσχεδίου, δηλαδή μεγαλύτερο από τα 346 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές «φωτογράφισαν» ένα χώρο ελαφρώς υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Θα προστεθούν τα υπόλοιπα του Αποθεματικού, τα οποία μετά το κονδύλι των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, διαμορφώνονται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ, άρα μιλάμε σε πρώτη φάση για ένα δημοσιονομικό χώρο περίπου 710 εκατ. ευρώ.

Τι έχει προβλεφθεί και η στοχευμένη ενίσχυση
Ωστόσο, έχει ήδη προβλεφθεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ για οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να κρατηθεί ως «μαξιλάρι»- όπως συμβαίνει κάθε χρόνο- για έκτακτες πληρωμές, ένα κονδύλι 100- 150 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι προκύπτει ο διαθέσιμος χώρος των 350- 400 εκατ. ευρώ για έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες, με την πρόθεση της κυβέρνησης- όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης- να είναι η στοχευμένη ενίσχυση και όχι η διάχυση του εφάπαξ επιδόματος σε περισσότερους.

Αν δοθεί μόνο σε δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ
Αν το επίδομα αυτό διατεθεί αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη Άνοιξη για την προεκλογική καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης», ενώ έχουν «τρέξει» οι μειώσεις ΦΠΑ σε αγαθά, όπως επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

Στο ΓΛΚ συνεχίζουν εν τω μεταξύ το «χτένισμα» των φορέων για προσφυγικές δαπάνες, οι οποίες δεν καταγράφηκαν ως τέτοιες, άρα δεν αφαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως η Ελλάδα έχει αυτό το δικαίωμα. Ως τώρα έχει διαπιστωθεί σε πάνω από τα μισά νοσοκομεία δεν μετρούσαν αυτές οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η «οροφή» για τέτοιες δαπάνες , που δεν επιβαρύνουν το πλεόνασμα, φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι πρόκειται για 85.000 ΑΜΚΑ ανθρώπων που έχουν αιτηθεί ασύλου.

Το «χτένισμα» συνεχίζεται στο πεδίο της Παιδείας και των ΟΤΑ για τον εντοπισμό τέτοιων δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει για την Ελλάδα κονδύλι 340 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό, όσον αφορά στο 2020.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/400-ekat-eyro-merisma-poy-kai-pos-tha-dothei

Ροή Ειδήσεων