• Αναζήτηση

Ερευνητικό σχέδιο για τη συντήρηση της Ρωσικής εκκλησίας στη Σφακτηρία παρουσίασε σήμερα Ρωσικό επιστημονικό επιτελείο στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος

Ερευνητικό σχέδιο για τη συντήρηση της Ρωσικής εκκλησίας στη Σφακτηρία παρουσίασε σήμερα Ρωσικό επιστημονικό επιτελείο στο Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον επιστήμονα Ιγκόρ Πρακχόρτσουκ και τον Αρχιτέκτονα Βλαντιμίρ Νοσόβ, ειδικευόμενο στις ανοικοδομήσεις ξύλινων εκκλησιών, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος Κωνσταντίνου Ρομπάκη, του Γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτη Μπαζίγου και του μέλους της εξελεγκτικής επιτροπής της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτη Σάμιτα. Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η άμεση επέμβαση για τη συντήρηση της ρωσικής εκκλησίας, προς αποφυγήν κατάρρευσής της, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υποστή σοβαρότατες ζημίες από καιρικά φαινόμενα.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση μετέβησαν στη νήσο Σφακτηρία και στον Ρωσικό Ναό, όπου έκαναν λεπτομερή καταγραφή των καταστροφών της εκκλησίας, ώστε να ξεκινήσουν τη μελέτη συντήρησής της. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης, οι οποίες θα γίνουν τους θερινούς μήνες του επόμενου έτους.

Ο Ρωσικός ξύλινος ναός στη Σφακτηρία είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Χτίστηκε το 1997, ως δώρο του ομογενούς Μιχαήλ Τσάχωφ και του Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού της Καρελίας στο Πετροζαβότσκ (πόλη 700 Km βόρεια της Μόσχας, χτισμένη στις όχθες της Λίμνης Ονέγκα), προς τιμήν των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η εκκλησία είναι χτισμένη σύμφωνα με την ορθόδοξη ρωσική αρχιτεκτονική, και τους βολβοειδής τρούλους, αποκλειστικά από ξυλεία που έχει έρθει από τα δάση της Σιβηρίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα σιδερένιο καρφί. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι λιτό.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ένας ναός-μνημείο προς τους πεσόντες Ρώσους, που μας θυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η δύναμη της συμμαχικής Ρωσίας στην ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και τις δυνατές σχέσεις που συνδέουν Έλληνες και Ρώσους, πρόκειται να ανοικοδομηθεί. Η Δημοτική Αρχή θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή που όχι μόνο κρατάει ζωντανή τη μνήμη των ηρώων, αλλά τονώνει και τον τουρισμό».

Ροή Ειδήσεων