Τρεις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία, δείχνουν νέο αδιέξοδο.

Στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία για λογαριασμό ισάριθμων εφημερίδων, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, αποτυπώνεται πως είναι μάλλον απίθανο να ξεπεραστεί το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, καθώς καμία από τις ευρύτερες παρατάξεις της αριστεράς και της δεξιάς δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έρχονται στο φως λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντιμπέιτ των αρχηγών των κομμάτων το βράδυ της Δευτέρας.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές που έγιναν από το NC Report για την La Razon, το GAD3 για την ABC και το SigmaDos για την El Mundo δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά χωρίς να συγκεντρώνουν πλειοψηφία για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Με απώλειες ο Σάντσεθ, παραμένουν τρίτο κόμμα οι ακροδεξιοί στην Ισπανία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα σημειώσει κάποιες απώλειες και θα εξασφαλίσει γύρω στις 120 έδρες στις εκλογές, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox θα κερδίσει έδαφος και θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, εξασφαλίζοντας περίπου 40 έδρες από τις 350 του κοινοβουλίου.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαζί με το Σοσιαλιστικό, έχουν κυριαρχήσει στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, θα αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos θα είναι το κόμμα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές αυτές, στις οποίες δείχνει να εξασφαλίζει λιγότερες από το ένα τρίτο των εδρών που είχε λάβει τον Απρίλιο.

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται να γίνονται δημοσκοπήσεις βάσει του ισπανικού νόμου πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ισπανία το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ispania-ekloges-dimoskopiseis-politiko-adiexodo