• Αναζήτηση

Στο «περίμενε» ξανά ο Μπόρις Τζόνσον –Η ΕΕ ανέβαλε την απόφαση για την παράταση του Brexit

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο να δοθεί παράταση στο Brexit ικανοποιώντας το αίτημα που είχε υποβάλει απρόθυμα ο Μπόρις Τζόνσον αλλά δεν τα βρήκαν ακόμη όσον αφορά στη χρονική διάρκεια αυτής της αναβολής, μεταθέτοντας για την ερχόμενη εβδομάδα τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Ήταν μια κίνηση ως ένα ορισμένο βαθμό αναμενόμενη λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία, αφού η ΕΕ θέλει να δει τι θα γίνει τη Δευτέρα στη βρετανική Βουλή με την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου.

Θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαβουλεύσεις για τη χρονική διάρκεια της αναβολής του Brexit

Οι πρεσβευτές των κρατών -μελών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης ότι η απόφαση θα ληφθεί με γραπτή διαδικασία που δεν θα απαιτήσει μια νέα έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η τελική απόφαση αναφορικά με το πόση διάρκεια θα έχει η νέα παράταση του Brexit αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη. To Παρίσι επιθυμεί η αναβολή αυτή να μη διαρκέσει παραπάνω από ένα δεκαπενθήμερο, αλλά το Βερολίνο κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προτιμούν μια παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.  
Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit
Μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση για την αναβολή ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου δεν έχει ακόμη οριστικά απομακρυνθεί, αν και το πιθανότερο είναι να έχει οριστικοποιηθεί η παράταση πριν τα τέλη του μήνα.

Ο Τζόνσον έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα στη Βουλή να εγκρίνει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου θέτοντας την αντιπολίτευση των Εργατικών προ του διλήμματος ή να στηρίξουν το σχέδιό του και να συνεχίσουν την εξέταση της συμφωνίας που ο ίδιος πέτυχε με τις Βρυξέλλες με στόχο την επικύρωσή της ή να απορρίψουν την πρότασή του και ο ίδιος να επανέρχεται συνέχεια με την ίδια πρόταση για πρόωρες εκλογές παρακωλύοντας την εξέταση της συμφωνίας από τη Βουλή.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/ee-anebale-apofasi-gia-paratasi-brexit

Ροή Ειδήσεων