• Αναζήτηση

Απίστευτος Ερντογάν: Αρνείται να συναντηθεί με Πενς και Πομπέο -«Μόνο με τον Τραμπ…»

Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, που μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Άγκυρα για να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του Sky News, μετά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, όπου έστειλε τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τη «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν διεμήνυσε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω μαζί τους. Να πάνε να μιλήσουν με τους ομολόγους τους. Αν έλθει ο Τραμπ εδώ, τότε θα μιλήσουμε».

Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροέδρου ανακοίνωσε χθες ότι ο Πενς θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας, που περιλαμβάνει, εκτός από τον Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, και τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Τουρκία για να πείσει τον Ερντογάν για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο τελευταίος διεμήνυσε ξανά σήμερα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί εκεχειρία αν η Τουρκία δεν πετύχει τον βασικό της στόχο, που είναι η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τη μεθόριο.
Λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση για την Άγκυρα, ο Πενς είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατούσε φυλακισμένο επί σχεδόν δύο χρόνια η Άγκυρα.

Η υπόθεση αυτή είχε πυροδοτήσει πέρυσι σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εκτονώθηκε όταν η Τουρκία άφησε ελεύθερο τον πάστορα, αφού προηγουμένως η Ουάσιγκτον την απείλησε με σοβαρές κυρώσεις. Το tweet του Πενς θεωρείται μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Το γραφείο του Πενς είπε πάντως ότι τα σχέδια για το ταξίδι στην Τουρκία δεν έχουν αλλάξει, παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, και ότι αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα. «Ο αντιπρόεδρος αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτι Ουόλντμαν, εκπρόσωπος του Πενς, ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του προγράμματος.

Ανοικτό να μην πάει ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον
Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-arneitai-na-synantithei-me-pens-mila-monon-me-tramp

Ροή Ειδήσεων