• Αναζήτηση

Συρία: Οι Τούρκοι έβαλαν πόδι σε σημεία-κλειδιά έξι ημέρες μετά την εισβολή

Η επιχείρηση της Τουρκίας και των συμμάχων της συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη βόρεια Συρία, με τις δυνάμεις του Άσαντ να μετρούν δύο θύματα, που σκοτώθηκαν τη νύχτα από τουρκική οβίδα σε θέση που φύλαγαν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπολιτευόμενη ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο, οι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες, που συνεχίζουν ακάθεκτοι την επιχείρηση, βομβάρδισαν περιοχή ανατολικά της Άιν Ίσα, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η ίδια ΜΚΟ είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ ότι από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν αρκετοί Σύροι στρατιώτες, εννέα μαχητές των SDF καθώς και 21 Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα.

Από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, πριν από μία εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του -οι οποίοι αγωνίζονταν στο παρελθόν για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ- έχουν ήδη καταλάβει μια λωρίδα εδάφους στη μεθόριο σε μήκος περίπου 120 χιλιομέτρων.

Χάρτης του BBC καταγράφει τις θέσεις των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους με κόκκινο, τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές με πράσινο και εκείνες των δυνάμεων του Άσαντ με γαλάζιο.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε τη Δευτέρα σε προπύργια των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επέμβαση της Τουρκίας που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου. Οι δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στην στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, εντός της «ζώνης ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία.

Ρώσοι περιπολούν στα «σημεία επαφής» των δυνάμεων του Άσαντ με τους Τούρκους
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή άνω των χιλίων τ.χλμ. γύρω από τη Μανμπίτζ, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού αεροδρομίου Τάμπκα, ενώ κοντά στην πόλη, όπου περιπολούσαν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας Αμερικανοί στρατιώτες, συγκεντρώθηκαν και δυνάμεις των Τούρκων και Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της.

Τούρκοι στρατιώτες καθ’ οδόν προς τα περίχωρα της Μανμπίτζ στη βορειοανατολική Συρία / Φωτογραφία: ΑΡ
Πάντως, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν εφόσον απομακρυνθούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG από την πόλη οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να πλήξουν το Μανμπίτζ, καθώς για τον ίδιο « δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ.: του Άσαντ) στη Μανμπίτζ, αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη». Ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε χθες η Μόσχα – στενός σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – περιπολούν κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και εκείνων της Τουρκίας. H Μόσχα υπογράμμισε χθες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτόν του Σύρου προέδρου, αφού όπως διεμήνυσε ο Ρώσος απεσταλμένος για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ μάχες μεταξύ των δύο αυτών στρατών «δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός και δεν θα αποδεχθούμε να γίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν εκεί» τα πράγματα.

Σφοδρές μάχες στην Άιν Ίσα μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων από τη μία και των συμμάχων της Τουρκίας από την άλλη

Προς το παρόν οι Συριακές δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Ταλ Αμπιάντ και του Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρώνει την επίθεσή της η Τουρκία, ενώ σε ένα άλλο μέτωπο, εκείνο της Αϊν Ίσα οι Αμερικανοί έκαναν επίδειξη δύναμης σηκώνοντας μαχητικά F-15 και ελικόπτερα Apache AH-64, όταν πλησίασαν πολύ κοντά τους Σύροι αντάρτες, σύμμαχοι της Τουρκίας, που σκόρπισαν μετά την πτήση πάνω από την περιοχή. Στο μέτωπο της Αϊν Ίσα, και ειδικά στο βορειανατολικό τμήμα της, διεξάγονται σήμερα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων στη μία πλευρά και τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν με την Τουρκία στην άλλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Εξουδετερώθηκαν 638 «τρομοκράτες» των κουρδικών πολιτοφυλακών
Οι μάχες αυτές γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πολεμούν “μαζί”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει μέσω Twitter ότι από την έναρξη της επιχείρησης, που η Άγκυρα βάφτισε «Πηγή Ειρήνης», σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 637 Κούρδοι μαχητές

Οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν τους Κούρδους για την εισβολή της Τουρκίας
Σύμφωνα με το Foreign Policy οι Αμερικανοί είχαν εκπαιδεύσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βασικό κορμό των οποίων αποτελούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές για μια ενδεχόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στο Ρας αλ Άιν / Φωτογραφία: ΑΡ
Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματικό που είχε συνεργαστεί με τις SDF, το περιοδικό αναφέρει ότι οι Αμερικανοί τους εκπαίδευσαν σε εξελιγμένες πολεμικές τακτικές, μεταξύ άλλων και στη δημιουργία υπόγειων σηράγγων κάτω από πόλεις-κλειδιά στην βορειοανατολική Συρία. Η διάνοιξη των τούνελ ξεκίνησε μετά την κατάληψη της Αφρίν από την Τουρκία το 2018. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Αμερικανοί έκαναν πρόβες με τους Κούρδους για το πώς θα συντονίζουν τις κινήσεις τους σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, ενώ τους εκπαίδευσαν και στη δημιουργία μιας «άμυνας εις βάθος» με στόχο την καθυστέρηση της επίθεσης των αντιπάλων.

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Προς το παρόν» δεν απειλούνται οι καταυλισμοί όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές
Η τουρκική επιχείρηση έχει πυροδοτήσει φόβους για αναβίωση του ISIS, καθώς εκατοντάδες συγγενείς τζιχαντιστών απέδρασαν ήδη από ένα στρατόπεδο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν «προς το παρόν» δεν απειλούνται από την τουρκική επιχείρηση οι καταυλισμοί όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές και οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων. «Εξ όσων γνωρίζω, προς το παρόν, η τουρκική επιχείρηση και οι θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, της κουρδοαραβικής συμμαχίας) δεν έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να απειλείται η ασφάλεια αυτών των καταυλισμών, που ουσιαστικά είναι στο ανατολικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας», δήλωσε ο Λεντριάν στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV και τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/syria-oi-toyrkoi-ebalan-podi-se-simeia-kleidia-exi-imeres-meta-tin-eisboli

Ροή Ειδήσεων